Despre violenta domestica exista multe mituri, lucruri care nu au legatura cu realitatea si care, odata perpetuate, pot cauza tot mai multa suferinta si disperare. Aceste mituri intreţinute de mass-media si de societate, in general, predispun la izolarea victimei care, confuza in privinta a ceea ce se intampla cu ea, nu mai cauta ajutor.
RETINE: 1. Oricine poate deveni victima a abuzului domestic.
Si ajungem, astfel, la primul mit. Nu o data mi s-a intamplat sa aud: „E o proasta ca sta cu ala care o bate si o controleaza tot timpul.” E bine sa stii ca cine ramane intr-o relatie abuziva nu are, in mod necesar, un IQ redus. Cercetatorii sustin ca victimele unui abuz pot avea orice varsta, orice orientare sexuala, orice profesie sau nivel de studii. Aceste persoane nu au o problema in ceea ce priveste lipsa de discernamant sau nivelul de inteligenta. In realitate, pot fi persoane foarte instruite si care au o pozitie sociala destul de buna. Adevarata problema se afla la nivelul inteligentei emotionale (IE) care se refera, in mare, la capacitatea de autocontrol, de percepere si evaluare atat a emotiilor personale, cat si ale altor persoane. Astfel, oricine are un coeficient de inteligenta emotionala deficitar este usor de manipulat si poate cadea, in orice clipa, in plasa tesuta cu maiestrie de agresor.
2. Cand vorbim de violenta domestica, ne referim doar la abuz fizic.
Femeile care au cunoscut mai multe feluri de abuz sunt de parere ca cel mai mare impact asupra lor l-a avut abuzul emotional. Demotivarea constanta, critica si umilirea te pot transforma, dintr-o persoana deschisa si increzatoare in propriile forte, intr-una anxioasa si fara stima de sine.
3. Exista femei care prefera partenerii violenti sau carora le place sa fie abuzate.
Nicio femeie nu ar alege niciodata, in ruptul capului, un partener violent, de dragul de a fi abuzata. De fapt, trebuie sa fii un foarte bun cunoscator al naturii umane pentru a realiza, de la primele intalniri, ca ai de-a face cu o persoana agresiva. Orice agresor stie bine sa se prefaca, iar in momentul in care isi da arama pe fata, victima, imatura emotional, va avea impresia ca nu mai poate iesi din acea relatie. Acest lucru devine si mai greu daca la mijloc se afla ceea ce eu numesc „instrumente de putere” pe care calaul le foloseste, cu iscusinta, pentru a-si manipula victima cum ar fi copiii, parintii, finantele, statutul social sau, pur si simplu, asa-zisa „iubire” pentru partener.
4. Exista persoane care, prin comportamentul lor, pot provoca agresorul.
Ideea conform careia a provoca pe cineva inseamna a atrage din partea acestuia o reactie violenta este anormala. E scuza perfecta a calaului prin care acesta urmareste sa isi justifice actul violent. Oricine are dreptul la integritate fizica si emotionala. Nimeni nu merita sa fie agresat in vreun fel, iar daca acest lucru se intampla nu este NICIODATA vina victimei, indiferent ce ar fi zis sau ar fi facut aceasta. Nu imi imaginez ca cineva care isi agreseaza partenera ar sari sa isi bata seful, chiar daca il provoaca. Pe de alta parte, nimic nu il opreste sa se manifeste in toata splendoarea in intimitatea caminului conjugal daca, de exemplu, supa e prea sarata.
Concluzia: cand vine vorba de violenta domestica, cel mai mare factor de risc este sa fii femeie sau copil. Abuzul nu se intampla oamenilor rai, insa a fi bun si intelegator nu te opreste de la a deveni o victima. Orice agresor e liber sa plece dintr-o relatie care nu il mai multumeste.
5. Orice agresor provine dintr-o familie violenta.
Acum stim ca numerosi barbati care au crescut in familii agresive nu au devenit, la randul lor, agresori si multi care sunt agresivi cu partenera lor provin din familii care nu au niciun trecut de relatii abuzive. Este doar o scuza convenabila pentru calau care ar spune orice numai sa nu isi asume responsabilitatea pentru comportamentul lui.
6. Ii este greu sa isi controleze furia.
Daca stai sa analizezi comportamentul unui agresor, vei observa ca actele lui de violenta sunt premeditate si ca nu poate fi vorba nicidecum de pierderea controlului. Daca ar fi genul de persoana care sa reactioneze la primul impuls nu ar mai astepta pana acasa sa isi bata sotia, cum se intampla in majoritatea cazurilor si nici nu si-ar putea pastra calmul in fata sefului, a functionarului de la banca sau a oricarei persoane necunoscute. Acest lucru este valabil pentru orice tip de abuz, fie el fizic, emotional, sexual sau financiar.
7. Daca ar inceta sa mai consume alcool ar inceta si ciclul abuzurilor.
Cei pentru care abuzul este o activitate normala, folosesc asta ca pe o scuza convenabila care ii debaraseaza de responsabilitatea propriilor actiuni. In realitate, cei mai multi consumatori de alcool nu sunt violenti. Majoritatea agresorilor nici macar nu consuma alcool. Acest mit a luat nastere de la parerea ca reactiile celor care servesc bauturi alcoolice sunt imprevizibile, drept pentru care ne asteptam ca acestia sa devina violenti.
8. Victima se intoarce intotdeauna la calau intrucat il iubeste sau este dependenta de el.
Femeia, mai ales cea care a fost, de-a lungul mai multor relatii, victima unor agresiuni repetate, nu isi mai poate iubi partenerul. Poate, eventual, sa confunde mila sau dorinta ei de a readuce in prezent momentele frumoase traite candva cu iubirea. In alte cazuri, ceea ce ii tine pe cei doi impreuna este doar speranta ca el se va schimba si ciclul abuzurilor se va opri. Aceasta este cea mai frecventa greseala pe care o fac femeile.
9. Barbatul care isi ataca partenera este bolnav psihic.
Exista atat de multe agresiuni indreptate impotriva femeilor incat e greu sa fie explicate prin invocarea unei boli psihice. Asta ar insemna ca, mai mult de jumatate din populatia Romaniei sa sufere de afectiuni mental-emotionale. Daca sunt bolnavi de ce nu ataca oamenii de pe strada sau colegii de munca? Daca ai fost sau esti victima unui abuz, stii bine ca cel care isi ataca partenera acasa se comporta, de obicei, exemplar in societate. De multe ori chiar auzi spunandu-se despre el: „Ce baiat bun este!”
10. „E ultima oara cand se intampla. Imi pare extrem de rau.”
Pe naiba! Un calau va ramane intotdeauna calau, indiferent cat de mult se scuza. Poate ti-e greu sa crezi, dar scuzele lui nu valoreaza nimic, sunt doar un alt mijloc de a detine controlul. Un agresor este un maestru al manipularii, stie exact ceea ce victima lui vrea sa auda si se comporta in consecinta. Pentru el, controlul permanent, intimidarea si manipularea sunt un mod de viata. Cercetarile demonstreaza ca actele de agresiune devin, cu timpul, din ce in ce mai severe si mai frecvente si, fara niciun fel de interventie, sunt foarte greu de oprit.