Consiliere si psihoterapie

11 strategii de gestionare a furiei, la îndemâna oricui

Cu toţii avem momente când ne simţim furioşi. Furia este o emoţie normală pe care nu trebuie să o eliminăm din viaţa noastră, ci să învăţăm să o gestionăm. Fără o educaţie corespunzătoare care să te ajute să îţi stăpâneşti momentele de furie, poţi avea dificultăţi în relaţiile cu cei dragi şi la locul de muncă. Cât de mult te-a costat furia în trecut? Eşti dispus să plăteşti acest preţ şi în continuare? Dacă răspunsul este “nu”, îţi voi prezenta, în acest articol, 11 strategii de gestionare a furiei.

“Eşti un mizerabil, mi-ai distrus viaţa!”
“Eşti un nenorocit pentru că nu mă respecţi!”
“Nu suport comportamentul tău iresponsabil!”
“Nu se cuvine să te porţi atât de urât cu mine!”

Toate aceste afirmaţii, pe care şi tu le-ai spus, probabil, la furie, nu sunt altceva decât o proiecţie a emoţiilor tale. Atunci când suntem iritaţi de ceva, nu este vorba despre un eveniment prezent care ne-a declanşat emoţia. Triggerul sau factorul declanşator se află, întotdeauna, în trecut. Când simţi că cineva te răneşte, activezi, inconştient, acea emoţie pe care ai trăit-o, în copilărie, într-o situaţie similară. De exemplu, dacă părinţii te-au criticat când erai copil sau nu te-au respectat, iar acest lucru te înfuria, la fel reacţionezi şi în prezent, când cineva te critică sau te tratează fără respect. Ceea ce îţi spune cineva îţi reaminteşte de nişte însuşiri pe care nu le poţi accepta la tine şi, în loc să îţi înfrunţi slăbiciunea, o proiectezi asupra altora şi descarci, asupra lor, tot sacul de cuvinte şi emoţii negative.

Trebuie să ştii că acel copil are şi resursele necesare pentru a gestiona corespunzător astfel de situaţii. Trebuie doar să le găsească.
Reacţionăm la furie aşa cum am fost învăţaţi în copilărie. La maturitate, reproducem modelele pe care le-am avut în copilărie. Dacă părinţii nu te-au învăţat să îţi identifici şi să îţi exprimi emoţiile într-un mod constructiv, dacă i-ai văzut interacţionând într-un mod agresiv unul cu celălalt şi cu cei din jur, te vei comporta la fel, ca adult. Furia nu este moştenită genetic, ci este un comportament învăţat. Poţi oricând învăţa să te comporţi altfel, dobândind strategii de schimbare a comportamentului actual care îţi poate afecta viaţa, pe multe paliere.

După anumite tipare învăţate, furia te poate face să te simţi mai puternic şi să fii văzut de ceilalţi. Am cunoscut multe persoane cu funcţii de conducere care, prin intermediul furiei, intenţionau să se impună în faţa angajaţilor şi să le câştige respectul. În realitate, efectul era opus. Angajaţii nu vor respecta, niciodată, un şef care îi critică şi ţipă la ei constant şi care urmăreşte să se impună în loc să coopereze cu oamenii pe care îi are în subordine. Furia este o măsură a puterii şi în cartierele rău famate, unde indivizii adunaţi în găşti sunt apreciaţi atunci când îşi manifestă furia în moduri dintre cele mai agresive.

Este important să reţii că

Furia nu este o emoţie negativă.

Ea devine negativă abia când se manifestă timp mai îndelungat şi când nu este bine gestionată. Pe termen lung, furia îţi poate afecta chiar starea de sănătate, având efecte nebenefice asupra ficatului.

Mai departe, să vedem ce poţi face pentru a gestiona, mai uşor, momentele de furie.

  1. Desenează furia
    Foloseşte ce culori vrei (creioane colorate, pasteluri, acuarele, tempera, guaşe, carioci). Foloseşte acele culori care exprimă emoţia ta şi intensitatea ei. Apoi transformă desenul în felul în care ai vrea să arate. Pe o altă foaie de hârtie, realizează un nou desen, de data aceasta aşa cum ţi-ar plăcea să fie. În acest fel, poţi găsi o soluţie la problemă. Întreabă-te când ai experimentat acea emoţie în copilărie. S-au schimbat perspectivele tale faţă de ce făceai atunci? Priveşte desenul şi vezi ce poţi să iei bun de acolo.
  2. Ascultă muzică 
    Alege o muzică care îţi place şi care te relaxează. Te va ajuta să nu te mai gândeşti la lucrurile care te înfurie şi să îţi aminteşti de momentele pozitive. Ascultă această muzică în fiecare zi, în momentele tale de relaxare şi eliberează-ţi mintea de gânduri. De asemenea, când simţi stres sau tensiune, o muzică liniştitoare te poate calma.
  3. Ţine un jurnal
    Un jurnal este o metodă excelentă de a te elibera de emoţii. Când te simţi furios, scrie în jurnal despre ceea ce simţi şi gândeşti. Desenează sau realizează colaje cu imagini din reviste.
  4. Înlocuieşte gândurile negative cu unele pozitive
    Ori de câte ori ai un gând precum: “Sunt un om rău” inlocuieşte-l cu “Sunt un om bun care, uneori, greşeşte.”
  5. Alege să râzi
    Vezi o comedie, un moment comic, citeşte o carte amuzantă sau bancuri. Întâlneşte-te cu oameni pozitivi care te înveselesc şi îţi ridică moralul.
  6. Aleargă
    Cel puţin de trei ori pe săptămână, încalţă adidaşii şi aleargă. În loc să spargi lucruri, mergi la sală sau aleargă în parc. Sportul te va ajuta să te eliberezi de stres, să fii mai calm şi mai binedispus.
  7. Vorbeşte cu un prieten imaginar
    Ştiu, sună ca şi cum ai avea probleme psihice însă, dacă nu prea ai prieteni sau simţi că nu poţi comunica cu cei din familie, e o metodă excelentă de a te elibera de tensiune. Gândeşte-te la un membru al familiei de care te simţi mai apropiat. Poate fi vorba de o persoană dragă care nu mai trăieşte. Caută o fotografie a persoanei respective, iar dacă nu ai aşa ceva, deseneaz-o. Începe să vorbeşti cu persoana. Spune-i ce ai pe suflet, inclusiv ceea ce te înfurie.
  8. Fii asertiv
    După cum spuneam mai devreme, nu toţi am fost învăţaţi să ne exprimăm emoţiile într-un mod constructiv. Când cineva te înfurie, fii atent la ceea ce simţi în corp. Sunt simptomele pe care le vei recunoaşte în următoarele momente de furie de mai târziu. Când le vei depista, în loc să faci o criză, retrage-te într-un loc unde poţi avea intimitate şi linişte-te. Bea un pahar cu apă, practică o meditaţie, exerciţii de respiraţie sau ascultă o muzică plăcută. Aplică orice metodă care te linişteşte. După ce te-ai liniştit, întoarce-te la interlocutor şi expune-i, calm, ceea ce te-a deranjat, vorbind deschis despre emoţiile tale. Poţi spune ceva de genul: “Felul în care te-ai exprimat sau comportamentul tău m-au deranjat.” Desigur, poţi reprima ceea ce simţi şi vei evita conflictul. Însă reprimarea emoţiilor nu îţi va adduce liniştea sufletească. Dimpotrivă, acea emoţie va deveni mai puternică.
  9. Cere-ţi scuze
    Dacă ai greşit, asumă-ţi greşeala şi cere-ţi scuze. Nu încerca să asunzi gunoiul sub preş. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieşi la iveală. Vei fii surprins de toleranţa pe care o pot dovedi oamenii. Dacă ai stricat ceva, încearcă să repari.
    Exprimarea agresivă a furiei duce la diminuarea acesteia doar pe moment. Pe termen lung, va întări acest comportament deoarece va trebui să fii mereu agresiv pentru a diminua furia.
  10. Analizează avantajele şi dezavantajele
    Gândeşte-te la un moment în care te-ai înfuriat. Ce ai învăţat din acea experienţă? Ce poţi aplica, pe viitor, din ceea ce ai învăţat? Întocmeşte o listă cu dezavantajele pe care le ai pentru faptul că îţi exprimi furia într-un mod agresiv şi cu avantajele pe care le-ai avea dacă ai renunţa la acest comportament. Acordă câte o notă, de la 1 la 10, fiecărui avantaj şi dezavantaj şi adună punctajul separat, pe coloane. Analizează lista. Cum ţi se pare?
  11. Rescrie experienţele trecute
    Încetează să mai fii o victimă a celorlalţi şi a propriilor tale experienţe! Nu poţi schimba trecutul, dar poţi influenţa viitorul. Îţi poţi găsi resursele şi în experienţele negative.
    Ţine minte! Furia este un comportament învăţat. Ai răbdare şi nu te descuraja! La început poate fi mai greu, este posibil să nu reuşeşti tot ceea ce îţi propui, de la primele încercări. Dar cu cât exersezi mai mult noul un rol, cu atât vei performa mai bine. La fel ca în sport şi ca în oricare alt domeniu, cu cât perseverezi mai mult, cu atât vei deveni mai bun în ceea ce faci. Nu mai judeca oamenii. Şi tu ai făcut greşeli, în anumite momente. “Când arăţi cu un deget către celălalt, arăţi cu trei degete spre tine.” În fond, dacă ai ales ca anumite persoane să facă parte din viaţa ta, înseamnă că sunt înzestrate şi cu aspect pozitive. Caută acele însuşiri pozitive ale celor care te enervează, validează-i şi dezvoltă relaţii sănătoase. Puţin câte puţin, îţi vei însuşi un nou mod de a te comporta. Exact ca învăţarea abecedarului, în clasa I.

    Psihoterapeut Ada Cojan

    În cazul în care crezi că acest articol ar fi util cuiva, îl poţi distribui, cu un clic pe butoanele de mai jos.

    Pentru şedinţe de psihoterapie, mă poţi contacta la numărul de telefon 0701-173-384.

    Sunt curioasă cum ţi s-a părut articolul. Îmi poţi scrie mai jos, impresiile şi modalităţile tale de a depăşi momentele de furie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap