Consiliere si psihoterapie

10 strategii pentru a te elibera de dependenţa de substanţe

Adicţia este o boală la care nimeni nu este imun. Mulţi au impresia că nu pot deveni dependenţi sau că pot renunţa oricând la drog, fie că este vorba despre alcool, tutun, stupefiante sau substanţe psihotrope, jocuri de noroc, mâncat compulsiv sau exerciţii fizice. Dependenţa poate îmbrăca multe forme şi, înainte de a realiza ce se întâmplă cu tine, te poţi trezi fără bani, speriat şi confuz, fără stimă de sine şi lipsit de respectul celor din jur, fără loc de muncă şi fără familie sau prieteni. Dependenţa este un duşman periculos iar dacă vrei să îţi recapeţi independenţa, trebuie să cunoşti nişte metode de lucru şi, în primul rând, să fii cu adevărat motivat.

Totul începe cu câteva beri, la o petrecere. Sau o pastilă care îţi alină durerea. De aici până la achiziţionarea produsului care îţi oferă plăcere poate fi doar un pas. Uneori, nici măcar nu îţi dai seama că ai o problemă. Încep confictele cu prietenii sau familia care îţi spun că nu e bine ce faci. Încep şi problemele cu banii care îţi sunt necesari pentru procurarea drogului, indiferent care ar fi acesta. Înainte să îţi dai seama ce se întâmplă cu tine, ajungi o persoană care depinde de acel ceva din exterior, pentru a dobândi o stare de bine.
Orice dependenţă ascunde nefericire!
Dacă ajungem să depindem de substanţe sau de anumite comportamente pentru a fi fericiţi, înseamnă că, din anumite motive, suntem nefericiţi.

 1. Ce se ascunde în spatele dependenţei tale?
  Analizează-ţi viaţa şi află care sunt motivele nefericirii tale. Care este relaţia ta cu familia, cu partenerul sau partenera de cuplu, cu prietenii? Eşti mulţumit de jobul tău? Te simţi motivat? Crezi că meriţi o promovare, dar nu ai obţinut-o? Cum este relaţia ta cu colegii de muncă? Dar cu şeful? Te simţi singur pentru că nu ai prieteni? Ai o relaţie satisfăcătoare cu partenerul de cuplu? Te înţelege şi te susţine în demersurile tale? Îţi este alături când ai nevoie de sprijin? Analizează, cu pixul în mână, toate aspectele vieţii tale care îţi aduc nefericire şi află ceea ce te nemulţumeşte, apoi caută soluţii.
 2. Ce te motivează?
  Pentru a putea renunţa la dependeţe, primul lucru pe care îl ai de făcut este să fii cu adevărat motivat. Dacă ai încercat de câteva ori să renunţi a comportamentul vicios şi nu ai reuşit, probabil nu te simţeai destul de motivat. În acest caz, întocmeşte o listă cu avantajele şi dezavantajele pe care ţi le aduce dependenţa. Care sunt beneficiile şi costurile consumului de substanţe sau comportamentului adictiv? Dar ale stopării? Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă nu renunţi la dependenţă? Care este cel mai bun lucru care se poate întâmpla dacă renunţi la dependenţă? Aminteşte-ţi cum erai înainte să ajungi dependent şi gândeşte-te cum vezi viitorul.
 3. Analiza SWOT
  Analiza SWOT este un instrument din marketing care te ajută să obţii o viziune mai largă, în cazul înfiinţării unei afaceri. În această situaţie, te va ajuta să creşti şi să menţii motivaţia pentru schimbare.
  Mai întâi, fixează-ţi obiectivul. Ce doreşti să schimbi la tine? De când vrei să începi? În cât timp vrei să obţii ce îţi propui? Ai grijă să fie un obiectiv realist. De exemplu, dacă ai mai încercat, cândva, să renunţi la alcool, dar după o lună, ai început să bei, din nou, ai putea considera că tentaţia ispitei poate dispărea abia după ce vei depăşi o lună de abstinenţă.
  Gândeşte-te la beneficiile pe care ţi le aduce comportamentul dependent şi creează strategii pentru a obţine altfel aceste beneficii. Ce avantaje şi ce dezavantaje ai dacă menţii acest comportament pe termen scurt şi lung? Ia-ţi câteva zile pentru a întocmi această listă, completând-o pe măsură ce observi consecinţele consumului. Pentru fiecare item, acordă o notă de la 1 la 10, apoi calculează avantajele şi dezavantajele.
  Evaluează riscurile la care eşti expus, în această perioadă şi pregăteşte o listă cu alternative mai sănătoase. De exemplu, dacă eşti obişnuit să bei alcool la reuniunile de familie sau la petrecerile cu prietenii, înlocuieşte-l cu un suc natural. Mai mult, adu-le la cunoştinţă faptul că intenţionezi să renunţi la alcool. Ştiind că îţi cunosc intenţia, te vei simţi jenat să mai bei alcool în preajma lor. În plus, vor fi pregătiţi cu un suc proaspăt şi natural pentru tine.
  Păstrează lista cu avantaje, dezavantaje şi riscuri la îndemână, aşa încât să o poţi accesa ori de câte ori simţi că eşti într-un moment critic. Cele mai dificile momente vor fi în primele două, maxim trei săptămâni.
 4. Pregăteşte-te psihic
  Nu lua decizia de a renunţa la dependenţă după un exces. De câte ori ai zis, după ce ai consumat alcool o noapte întreagă şi te-ai trezit cu o stare de rău general, că nu vei mai consuma alcool? Şi de câte ori ai repetat obiceiul? Decizia trebuie să fie luată într-un moment de claritate, după ce ţi-ai analizat viaţa, avantajele, dezavantajele şi riscurile. Astfel, vei preveni o eventuală recădere. Alege o zi importantă pentru tine. Poate fi o zi de naştere, ziua ta norocoasă sau ziua în care te-ai căsătorit. Aceea va fi ziua în care vei renunţa la obiceiul dăunător. Important este să te încadrezi într-un interval de aproximativ două săptămâni. Dacă este prea devreme, e posibil să nu fii pregătit. Dacă este prea târziu, există riscul să renunţi la plan. Din momentul când ai decis care va fi ziua în care vei renunţa, începe să numeri, în fiecare zi, câte zile ţi-au mai rămas. Astfel, vei fi pregătit psihic pentru ceea ce urmează.
 5. Creşte-ţi încrederea în tine
  Exersează noi comportamente care îţi dau mai multă încredere în tine. Începe să lucrezi la un proiect pe care l-ai tot amânat de teamă că nu va avea succes. Gândeşte-te la un domeniu în care eşti talentat, care îţi place şi unde ştii că poţi obţine validare cum ar fi IT, muzică, pictură, gătit, împletit, croşetat, limbi străine, fitness, grădinărit, ikebana, design interior. Ideile pot fi nenumărate. Începe să te iniţiezi în acel domeniu, fie documentându-te de unul singur, fie urmând un curs. Pe măsură ce progresezi, vei căpăta mai multă încredere în tine. Sau înscrie-te într-un program de voluntariat. Când vei vedea că eşti capabil să îi ajuţi pe alţii, vei avea o mare satisfacţie.
 6. Îmbunătăţeşte-ţi imaginea de sine
  Întocmeşte o listă cu calităţile şi succesele tale. Nu trebuie să fie vorba de succese răsunătoare. Micile succese sunt la fel de importante. Care este percepţia ta despre tine? Cum te văd ceilalţi? Ai putea chiar să discuţi cu prieteni şi membri ai familiei care să îţi poată împărăşi, cu sinceritate, felul în care te percep. Nu te judeca prea aspru. Comportamentul tău nu reflectă ceea ce eşti, ca persoană. Orice adicţie te poate face să te comporţi altfel decât eşti, în realitate. Recompensează-te după fiecare reuşită, chiar şi atunci când îţi respecţi promisiunile pe care ţi le faci.
 7. Analizează-ţi cariera
  Îţi place actualul loc de muncă? Te mulţumeşte din punct de vedere al colectivului, al salariului şi al altor beneficii? Crezi că meriţi să fii plătit mai mult? Ai oportunităţi de promovare? Satisfacţia în viaţa profesională, precum şi în cea personală, este în legătură cu comportamentul adictiv. Nimeni nu ajunge să fie dependent pentru că este fericirit. Află ceea ce te nemulţumeşte şi caută alternativele. Poate a venit momentul să discuţi cu şeful tău despre o promovare. Poate ţi-ar plăcea mai mult să lucrezi în alt department sau să experimentezi munca la domiciliu, dacă este posibil acest lucru. Sau poate, pur şi simplu, vrei să îţi schimbi locul de muncă. Aminteşte-ţi cuvintele lui Albert Einstein: “În mijlocul oricărei greutăţi poţi descoperi o oportunitate.”
 8. Alege mişcarea
  De trei, patru ori pe săptămână, practică un sport. Aleargă sau plimbă-te prin parc, în pas alert. Mişcarea te ajută să te relaxezi prin eliberarea unor hormoni care îţi oferă o stare de bună dispoziţie. Din aceeaşi categorie fac parte tai chi, chi kung, artele marţiale sau dansul. În loc să îţi iei drogul, indiferent care ar fi acesta, ai putea alege un stil de viaţă mai sănătos.
 9. Fii asertiv
  Exprimă-ţi, clar şi deschis, părerile şi nevoile. Nimeni nu te poate obliga să fii altfel decât vrei să fii. Învaţă să spui “nu”, mai ales când ţi-ai propus să faci o schimbare în viaţa ta. Dacă ai un cerc de prieteni care consumă frecvent alcool sau alte substanţe, nu trebuie să te comporţi la fel ca ei. Dacă te simţi expus unui risc prea mare, ai putea avea în vedere chiar schimbarea cercului de prieteni, căutând persoane pozitive, cu valori şi interese comune. Pentru a renunţa la viciu, unii au fost dispuşi să îşi schimbe chiar domiciliu, locul de muncă sau şcoala. Fii deschis la schimbare!
 10. Caută persoane de suport
  Când ai luat decizia de a renunţa la dependenţă, ţi-ai luat un angajament faţă de tine însuţi. Nerespectarea acestui angajament poate atrage frustrare şi îţi poate scădea stima de sine. Să renunţi la o dependenţă nu este uşor, iar lucrurile se complică dacă este vorba de mai multe dependenţe. Din acest motiv, este bine să ai acces la persoane în care ai încredere şi care te pot ajuta în momentele în care eşti expus tentaţiei de a reveni la vechiul comportament. Din cercul persoanelor de suport pot face parte prieteni, membri ai familiei sau un terapeut. Contactează-i atunci când simţi că ai nevoie de ajutor.

Dacă eşti dependent de alcool sau droguri, ar fi indicat să mergi, totuşi, la o clinică de dezintoxicare, unde să ceri opinia unui doctor. Există, şi la noi în ţară, clinici cu specialişti bine pregătiţi, unde tratamentele auo rată mare de succes.

Recuperarea nu este un proces uşor. Tocmai de aceea, este recomandat să fii complet angajat în proces şi suficient de motivat. Pot exista perioade de recădere, mai ales sub influenţa stresului. Fii deschis să apelezi, oricând, la oameni care îţi pot fi alături şi care înţeleg situaţia în care te afli. Procesul poate fi destul de lung, dar cu cât amâni schimbarea, cu atât recuperarea poate fi mai grea. Dacă, totuşi, simţi că nu găseşti suport la cei din jur, apelează la un psihoterapeut care are şi pregătirea necesară să te îndrume pe acest drum care, în fond, este viaţa ta.

Tu te-ai confruntat, vreodată, cu dependenţa? Îmi poţi scrie mai jos, despre experienţele tale şi despre strategiile pe care le-ai găsit pentru de a te elibera de dependenţă.

Psihoterapeut Ada Cojan

În cazul în care crezi că acest articol ar fi util cuiva, îl poţi distribui, cu un clic pe butoanele de mai jos.

Pentru şedinţe de psihoterapie, mă poţi contacta la numărul de telefon 0701-173-384.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap