Consiliere si psihoterapie

2 metode puternice de a te elibera de resentimente

Atunci cand esti de mult timp intr-o relatie abuziva apar, inevitabil, resentimentele. Asta deoarece nimanui nu ii place sa fie controlat si dominat. Parca si aud voci care striga cu vehementa: „Nu ai dreptate! Daca sta cu el, inseamna ca ii place.” Asta e parerea unor oameni neinformati si care nu s-au aflat niciodata intr-o astfel de situatie.Motivul pentru care cineva ramane prins intr-o relatie abuziva face subiectul altui articol. Ceea ce intentionez sa subliniez acum este faptul ca orice atac asupra integritatii fizice si emotionale a unei persoane naste reactii si sentimente daunatoare pentru ambii parteneri. De cate ori partenerul sau partenera isi manifesta neincrederea in tine, aveai resentimente fata de acea persoana. Cand il (o) prindeai citindu-ti mesajele din telefon, ceea ce simteai atunci avea un singur nume: resentiment.

Potrivit DEX, resentimentul este un sentiment ostil față de cineva, izvorât dintr-o nemulțumire mai veche.

Presupun ca la fel te simteai si atunci cand te exploata financiar sau cand nu dorea sa isi gaseasca un loc de munca (desi sustinea ca se straduieste si chiar facea eforturi sa iti demonstreze acest lucru), cand nu era acolo atunci cand aveai nevoie de el (ea) sau cand iti punea conditii. Au trecut ani de zile si ghici ce simti cand iti amintesti de tot raul pe care ti l-a facut. Ai ghicit, resentimente.

Si toata furia ta se indreapta asupra lui (ei) pentru ca, daca nu ti-ar fi facut asa ceva, nu te-ai mai fi simtit atat de rau.
Se spune ca, atunci cand arati cu degetul spre cineva, celelalte degete sunt indreptate spre tine. Ceea ce ai langa tine acum e reflectarea a ceea ce este in interiorul tau. Iar schimbarea poate porni doar de la tine. Numai eliberarea de emotiile negative iti poate aduce libertatea. Da, ma refer la libertate in adevaratul sens al cuvantului, nu doar la cea emotionala. Tot ceea ce simti si gandesti te conecteaza la partenerul sau partenera ta si, fara sa realizezi, tu esti cea/cel care nu il lasa sa plece. Daca ai inlocui resentimentele cu iertarea, nu numai ca ti-ai rezolva problemele relationale, dar ai putea trai impacat(a) cu tine, in pace si armonie.

Asuma-ti responsabilitatea!responsabilitate, asumarea responsabilitatii

Si acum sa trecem la treaba. Ia o foaie de hartie si scrie: „Am resentimente fata de mine deoarece, cu x ani in urma, am ales am ales sa tac si sa nu iti vorbesc despre ceea ce simt. Am ales sa nu iti spun nimic despre situatia in care ma aflu. Tu aveai atata timp liber, iar eu lucram tot timpul. Si aleg sa lucrez incontinuu, deci nu fac nimic in legatura cu asta. Aleg sa raman in aceasta situatie, aleg sa fiu abuzat(a).” Dupa cum ti-ai dat seama, este doar un exemplu. Esti liber(a) sa scrii despre tot ceea ce te nemultumeste. Apoi priveste-te in oglinda si rosteste aceasta afirmatie cu voce tare. Este o afirmatie care te intoarce asupra propriei persoane. Totodata, iti va permite sa actionezi si sa te indrepti spre libertate, intrucat acum este momentul cand iti asumi responsabilitatea pentru alegerile tale. Este prima data cand recunosti ca te-ai abandonat si te-ai tradat pe tine insuti/insati in aceasta relatie. E momentul in care redevii sincer(a) cu tine.

Ultimul pas este sa iti spui ca ai incetat sa te mai minti si sa marchezi aceasta schimbare printr-o linie desenata in nisip. Deci nu te mai minti si multumeste pentru curajul de a recunoaste adevarul.

Constientizarea adevarului

Al doilea set de afirmatii pe care ti-o recomand te va ajuta sa constientizezi adevarul, va avea asupra ta un profund impact spiritual si te va ajuta in evolutie. Nu e nevoie sa-i intelegi semnificatia. Ai rabdare, cu timpul vei intelege.

Afirmatia este urmatoarea:
IARTA-MA!
IMI PARE RAU!
MULTUMESC!
TE IUBESC!

Nu trebuie sa spui aceste cuvinte cu voce tare. E suficient sa le spui in gand ori de cate ori agresorul iti apare in fata si chiar atunci cand esti departe de el sau de ea.
Afirmatiile despre care ti-am vorbit pot fi aplicate in relatia de cuplu, dar si la locul de munca si in familie.
Daca nu esti dispus(a) sa faci tot ceea ce iti sta in putinta pentru a scapa de resentimente, pe langa disconfortul psihic pe care il simti acum va mai trebui sa faci fata unei alte mari provocari. Lumea medicala si psihoterapeutii au cazut de acord asupra faptului ca emotiile negative ne imbolnavesc. Resentimentele pot provoca indigestie, hiperaciditate sau gaze, iar in timp, pot duce la aparitia unor afectiuni ca reumatism si ulcer. Este si o disciplina care vorbeste despre astfel de lucuri si care se studiaza la Facultatea de Psihologie. Se numeste psihosomatica.
Asa ca nu mai pierde timpul. Elibereaza-te de resentimente si, in cele din urma, de agresorul tau folosind aceste doua metode. Ele nu te vor ajuta sa uiti, ci sa ierti si sa mergi mai departe. Doar de atat ai nevoie.

În cazul în care consideri că acest articol ar putea fi util şi altora, distribuie-l cu un clic pe butoanele de mai jos.
Mulţumiri https://unsplash.com pentru fotografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap