Sunt momente grele, momente în care singurătatea poate deveni apăsătoare. Noi, oamenii, nu suntem familiarizaţi cu singurătatea. De mici copii, am fost încadraţi în diferite forme de organizare socială. Familia, grădiniţa, şcoala, locul de muncă, prietenii sunt astfel de forme menite să ne ofere siguranţă, suport şi validare. Încă din societatea primitivă, oamenii erau organizaţi în triburi, ginţi sau clanuri care să le ofere un sentiment de siguranţă. Izolarea în care trebuie să trăim acum este resimţită atât de acut pentru că ne răpeşte sentimentul de apartenenţă şi ne face să ne simţim vulnerabili. Există experimente care au demonstrat că singurătatea poate fi apăsătoare, iar asta se datorează faptului că suntem fiinţe sociale. Este dovedit faptul că, în izolare, facem faţă mai greu stresului, că suntem mai predispuşi la boli deoarece sistemul imunitar răspunde diferit în lupta cu viruşii şi că ne simţim deprimaţi. Fiecare trăim acum clipe de tristeţe, singurătate, confuzie. Ne întrebăm când se va termina şi ce vom face mai departe. Cum va fi viaţa noastră după depăşirea acestor provocări? Pentru că da, sunt provocări mari cărora trebuie să le facem faţă. Nu putem nega faptul că este o situaţie inedită care ne-a suprins nepregătiţi şi expuşi. Unii dintre noi ne confruntăm cu emoţii de frică, nelinişte, panică, dezamăgire, frustrare sau revoltă. Doctorul şi cerectătorul Dhruv Khullar este de părere că o perioadă scurtă de izolare ne poate face să simţim anxietate sau depresie, în doare câteva zile.
“Am evoluat ca fiinţe sociale. În toată istoria umanităţii, oamenii au existat în structuri familiale, în grupuri şi ne-am sprijinit pe acea interacţiune cu alte fiinţe umane.”
(Dhruv Khullar)
Cu toate acestea, chiar şi în momentele în care trebuie să fim izolaţi unii de alţii, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a trece mai uşor prin această situaţie.
- ACCEPTĂ
Atunci când nu poţi schimba o situaţie, tot ce poţi face este să o accepţi. Lamentarea, victimizarea, revolta, furia sau frustrarea nu îţi vor fi de niciun folos, te vor secătui de energie şi îţi vor aduce tot mai multă nefericire. Dacă există o posibilitate cât de mică de a evada sau de a schimba situaţia, nu o mai poţi vedea pentru că eşti mereu bântuit de gânduri şi emoţii negative. La polul opus, sunt cei care ascund gunoiul sub preş, prin negare. Din dorinţa de a brava şi a demonstra celorlalţi cât sunt de puternici, nu îşi mai recunosc emoţiile nici faţă de ei înşişi. Cu toate acestea, ele sunt acolo, în interiorul lor şi, mai devreme sau mai târziu, îli vor face simţită prezenţa. Este normal să ne simţim confuzi şi dezorientaţi, mai ales că nu există certitudini în privinţa viitorului. În loc să ne negăm emoţiile, am putea, în schimb, să le acceptăm, să le trăim şi să învăţăm cum să le gestionăm. - RENUNŢĂ LA ÎNTREBĂRI
Încetează să îţi mai pui întrebări fără răspuns! “Ce aş fi fost eu!” “Ce viaţă aş fi avut dacă nu îmi pierdeam jobul!“ Cât de departe aş fi ajuns dacă nu stăteam acum în izolare!” De unde ştii acest lucru? Ce te face să afirmi asta? Opreşte-te puţin şi întreabă-te: “Cum era viaţa mea înainte?” Erai mulţumit de toate aspectele vieţii tale? Totul mergea strună? Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că ai un motiv serios de supărare. Dar mă îndoiesc. Sunt foarte puţini oameni care pot afirma că sunt cu adevărat mulţumiţi şi care nu au niciun motiv de a fi nefericiţi. Acum, când eşti singur cu tine, pune pe hârtie toate acele aspecte care nu mai funcţionează şi caută soluţii. În realitate, nici măcar nu eşti singur. Te ai pe tine, iar tu eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta. Află care este lecţia pe care o ai de învăţat în această situaţie. Poate că lecţia ta este să înveţi să te simţi confortabil cu tine însuţi, să te autoanalizezi, să îţi descoperi calităţile, fricile, tristeţile, neîmplinirile şi să găseşti soluţii. Ai fost prea ocupat şi te-ai neglijat prea mult timp. Acum ai ocazia să îţi oferi tot timpul de care ai nevoie. Cine eşti tu cu adevărat? Ce îţi place să faci? Ce ţi-ai fi dorit să ajungi când erai copil? - FII RECUNOSCĂTOR
Recunoştinţa este o practică. Pe măsură ce o vei practica, va deveni un stil de viaţă. Fără îndoială, sunt momente dificile în care îţi este greu să vezi motive pentru a fi recunoscător. Acest lucru se întâmplă pentru că nu ai fost obişnuit să practici recunoştinţa. La finalul fiecărei zile, pe o foaie de hârtie, scrie cel puţin cinci motive pentru care eşti recunoscător. Este un exerciţiu care ţi se poate părea dificil de realizat în această perioadă în care motivele de recunoştinţă par a fi tot mai puţine. Aşa că te întreb: “Faptul că te-ai trezit dimineaţă este un motiv de recunoştinţă? Faptul că respiri, că eşti sănătos este un motiv de recunoştinţă? Că vezi lumina soarelui în fiecare zi? Că ai un acoperiş deasupra capului? Că ai ce să mănânci? Că eşti în deplinătatea facultăţilor mintale? Că organismul îţi permite să te deplasezi şi să faci exerciţii în fiecare zi? Că ai oameni apropiaţi cu care poţi comunica? Că este cineva care se gândeşte la tine?” Sunt atât de multe motive pentru care putem fi recunoscători dar care, în alte circumstanţe, ar fi uşor de ignorat. - ARANJEAZĂ-ŢI PATUL!
În fiecare dimineaţă, după ce te trezeşti, aranjează-ţi patul, înlocuieşte pijamalele cu haine elegante în care să te simţi confortabil şi începe să-ţi planifici activităţile. Dacă eşti singur între patru pereţi nu înseamnă că eşti legat de mâini şi de picioare. Gândeşte-te care sunt activităţile pecare le poţi face în aceste condiţii.
Îţi poţi începe ziua cu nişte exerciţii de gimnastică. Poţi face abdomene, flotări, fără să ai nevoie de aparatele de la sala de fitness. Iar dacă ai în casă şi o bandă de alergat pe care ai folosit-o mai mult în loc de cuier, acum este momentul să o ştergi de praf.
Care sunt cărţile pe care ai fi vrut să le citeşti dar nu ai avut timpul necesar? Poate sunt romane sau poezii sau poate cărţi de specialitate care te vor ajuta să excelezi în domeniul tău de activitate. Poate ai vrea să scrii dar nu ai avut timp sau inspiraţie. Pregăteşte-te! Acum ai timp. Această situaţie nu va dura veşnic.
Care este mâncarea ta preferată? Acum poţi începe să cauţi reţete pe internet şi să devii master chef, cel puţin cât priveşte reţetele preferate. Bucură-te de avantajele tehnologiei şi dă savoare vieţii!
Simţi că nu îţi găseşti liniştea? Meditaţia ar putea fi o practică eficientă pentru a-ţi calma mintea. Tot pe internet găseşti nenumărate sugestii şi poţi comanda cărţi cu informaţii utile despre tot felul de pratici care să te ajute să depăşeşti această perioadă. Timp ai suficient.
Înainte de a face curăţenie în viaţa ta, începe să faci curăţenie în casă! Strânge rufele murdare, spală, şterge praful, mută mobila. Transformă-ţi spaţiul în care stai într-un loc primitor în care să te simţi confortabil. Care sunt lucrurile vechi şi care nu îţi mai sunt de folos? Aruncă-le şi procedează la fel cu aspectele toxice din viaţa ta care te împiedică să evoluezi.
Ai grijă de aspectul fizic! Dacă stai doar în casă, nu înseamnă că trebuie să fii nespălat. Femeile pot merge şi mai departe, având grijă de coafură, unghii, machiaj. Nepăsarea faţă de propria persoană te duce cu un pas mai aproape de depresie. Ce vezi când te uiţi în oglindă dimineaţa? Aceasta este imaginea care îţi va influenţa starea de spirit pe tot parcursul zilei.
Conectează-te la cei dragi! Acesta este, poate, cel mai important aspect de care trebuie să ţii cont. Profită de avantajele tehnologiei şi mută întâlnirile din spaţiul real în cel virtual. Ţine minte, este doar temporar! În acest fel, vei vedea că nu eşti singur, că ceilalţi trec prin situaţii asemănătoare, că au aceleaşi temeri şi angoase. Împreună, veţi înfrunta mai uşor provocările. - FII CREATIV
Acum este cel mai potrivit moment să ai idei inovative. Cercetările au evidenţiat că timpul petrecut în singurătate, departe de tendinţa oamenilor de a ne judeca, ne poate ajuta în dezvoltarea creativităţii. Din cauza acelor neuroni oglindă din creier, oamenii tind să îi imite pe ceilalţi, în loc să îşi dezvolte unicitatea. Eliminând rigorile din viaţa noastră, putem dobândi acea libertate care să ne determine să înflorim.
Starea de izolare ar putea fi o povară sau un prilej de a petrece timp cu noi înşine, de a ne cunoaşte mai bine, de a ne autoanaliza, de a realiza cine suntem cu adevărat şi ce avem de făcut mai departe. Introspecţia este un proces necesar pe care, din diferite motive, l-am ignorat, ascunzându-ne, mereu, în spatele pretextelor. Nu am avut suficient timp sau chef pentru că, în realitate, la un nivel inconştient, nici nu ne-am dorit acest lucru. Am consumat atât de multă energie încât prea puţină a mai rămas pentru noi. Introspecţia este specifică introvertiţilor, iar ei sunt şi cei care suportă mai uşor perioada de izolare. Extrovertiţii, pe de altă parte, sunt înclinaţi mai mult spre contactele sociale şi mai puţin către autoanaliză. Acum, indiferent că eşti introvertit sau extroverit, este timpul să te întrebi: “Unde eşti tu în viaţa ta şi ce vei face mai departe?” În fond, este o chestiune de percepţie şi de alegere.
“Când nu mai putem schimba o situaţie, suntem provocaţi să ne schimbăm pe noi înşine.” (Viktor Frankl)
Mulţumiri www.unsplash.com pentru fotografie!
În cazul în care crezi că acest articol ar fi util şi prietenilor tăi, îl poţi distribui, cu un clic pe butoanele de mai jos.
Iar dacă te simţi copleştit din punct de vedere emoţional, dacă ai stări de panică, anxietate, depresie, găseşti datele mele pe pagina Contact.