A fi părinte poate fi un “job” plin de satisfacţii dar, în acelaşi timp, poate fi şi frustrant. Cu atât mai mult în această perioadă de izolare, când datoria unui părinte se tranformă, cu adevărat, într-un job cu normă întreagă. Cum putem interacţiona cu copilul nostru astfel încât să păstrăm pacea şi armonia în familie?
Să fii părinte nu e lucru uşor. Asta ar spune orice părinte. A fi părinte implică nişte responsabilităţi pentru care nu toţi am fost pregătiţi. Uneori, suntem luaţi prin surprindere de sarcini care ni se par dificile şi nu ştim dacă o să le rezolvăm cu succes. Da, este frumos să fii părinte, ai nenumărate satisfacţii, însă atunci când iei această decizie este bine să fii conştient că îţi va schimba viaţa şi să realizezi atribuţiile care te aşteaptă. Lucrurile se pot complica şi mai mult în aceste vremuri în care trebuie să stăm izolaţi în casă, petrecând tot mai mult timp cu copilul. Parcă este din ce în ce mai greu să îi suporţi ţipetele, mofturile, bătăile din picior şi multe alte solicitări de captare a atenţiei. Copilul vrea atenţie, iar dacă nu o primeşte, este gata să recurgă la metode precum şantajul emotional sau lupta de putere. Traiul cu un copil răsfăţat va fi şi mai dificil deoarece acesta va recurge la tot felul de tertipuri pentru ca lucrurile să se întâmple aşa cum vrea el. Iar tu nu le poţi face pe toate. Poate fi solicitant să pendulezi între bucătărie, locul de muncă – care este, acum, acasă – şi copilul care parcă ar vrea să te acapareze cu totul. Deşi perioada de izolare este temporară, poate fi atât de solicitantă încât să îţi provoace stres, dureri de cap, anxietate, insomnie sau chiar depresie. Cu toate acestea, există metode pe care le poţi aplica în educaţia copilului astfel încât să puteţi convieţui împreună, în armonie.
1. Învaţă copilul să devină autonom!
Dacă înainte făceai tot sau aproape tot în locul lui, este momentul să înţeleagă că sunt unele lucruri pe care le poate face şi singur. Educarea copilului în acest spirit se poate prelungi şi după terminarea perioadei de izolare, ceea ce îl va face să devină autonom, iar ţie îţi va aduce liniştea mult dorită. Copilul care ştie că părinţii vor fi mereu la dispoziţia lui pentru a-i face toate mofturile, va avea astfel de aşteptări şi pe viitor, de la persoanele din jurul său. Când va vedea că nu sunt toţi obligaţi să îi facă pe plac, va dezvolta frustrări şi probleme de integrare în societate. Unii pot ajunge să îşi însuşească cu forţa ceea ce cred că li se cuvine, picând, astfel, pe panta delincvenţei.
Iată câteva activităţi pe care copilul le poate realiza singur:
Lectura sau colorarea benzilor desenate. Copii pot efectua aceasta activitate aproximativ o oră pe zi.
Momentul de joacă în camera lui. Se poate juca cu păpuşile, poate construi lego sau alte activităţi de acest fel.
Momentul de hand-made. Este o activitate menită să dezvolte creativitatea copilului care se poate informa singur de pe youtube sau alte site-uri.
Momente non-educaţionale. Acestea sunt momentele lor de relaxare în care pot juca un joc pe calculator sau pot viziona un film.
Filme educaţionale. Documentarele de pe anumite posturi TV sau de pe youtube îi pot oferi mai multe informaţii decât ai putea tu să îi oferi.
Activităţi de familie. Puteţi juca jocuri de societate sau activităţi casnice care pot fi efectuate în comun. Ar putea fi chiar distractiv!
2. Organizează-ţi agenda!
Pune pe hârtie ceea ce este cu adevărat important pentru tine versus lucrurile care suportă amânare, în decursul unei zile. Care sunt atribuţiile la job şi care sunt nevoile copilului tău, în decursul unei zile? Dacă este necesar, încearcă să te trezeşti mai devreme pentru a face, mai întâi, lucrurile importante. Chiar dacă îţi stabileşti un program strict, trebuie să ai în vedere că acesta poate fi decalat. Atât timp cât copilul tău se va afla în preajmă, te poţi aştepta la întreruperi în rutina zilnică. Rămâi flexibilă şi încearcă să te adaptezi noilor necesităţi. Ai putea să îţi planifici programul astfel încât să lucrezi fie în timp ce copilul doarme, fie când acesta are activităţi independente. Poate vei considera necesar să lucrezi mai puţin în timpul zilei şi să aloci, în schimb, o oră sau două în plus pentru a lucra seara, în timp ce copilul doarme. Iar dacă soţul este prezent, ar fi de mare ajutor să vă împărţiţi atribuţiile. Lucrul în echipă este mai eficient decât să tragi singură la căruţă.
3. Oferă libertate copilului!
Nu încerca să îi faci copilului un program fix, aşa cum îl avea la şcoală. Este oricum destul de dificil pentru el să fie privat de libertatea pe care o avea înainte, să nu se mai poată juca cu alţi copii şi să nu mai aibă parte de interacţiunea cu colegii. Impunerea unui program strict nu va face decât să îl irite şi mai mult, iar rezultatul poate fi o luptă de putere care te va lăsa frustrată şi lipsită dee energie. În schimb, transformă şcoala de acasă într-o modalitate plăcută de învăţare non-formală, în care copilul să se îndrepte spre aria lui de interes. Ce s-ar putea întâmpla atât de rău? Eventual, la finalul acestei perioade, copilul tău va fi mai pregătit în domeniul care îl interesează şi, de ce nu, poate va dezvolta o pasiune pentru o carieră viitoare.
4. Faceţi un consiliu de familie!
Consiliul de familie este cea mai bună modalitate de a vă pune de acord asupra activităţilor viitoare, a felului în care vă împărţiţi sarcinile şi poate fi un prilej de a vă împărtăşi nevoile şi dorinţele. Este un stil democratic de a rezolva o situaţie de familie şi de a planifica activităţi şi moduri de relaţionare productive care au la bază cooperarea. Într-o familie democratică, membrii acesteia au atribuţii şi drepturi egale, iar toate acestea pot fi discutate în consiliul de familie. Iar când vorbesc despre atribuţii şi drepturi egal, acestea se aplică şi copiilor. Voceau copiilor rămâne, deseori, neauzită de părinţi, din cauza faptului că îşi văd copilul insuficient de matur pentru a avea un cuvânt de spus. Ei bine, trebuie să ştii că un copil înţelege mai mult decât îţi imaginezi. Manifestările lui de rebeliune se datorează tocmai faptului că îşi doreşte să fie ascultat şi să i se permită să-şi exprime propria lui opinie. În consiliul de familie veţi avea posibilitatea să vă creaţi activităţile zilnice în funcţie de ceea ce vă place şi să găsiţi, împreună, modalităţi de a le face interesante şi educative.
5. Renunţă la programul strict!
În privinţa meselor şi a programului de somn, acestea trebuie stabilite atunci când aveţi copii mici. Când copiii sunt mai mari, puteţi avea o mai mare libertate de mişcare. Chiar dacă nu va exista un program fix de a lua masa, activităţile pot fi structurate într-o ordine cronologică, de comun acord. Când limitele nu sunt atât de stricte iar copilul ştie că părerea lui contează, tensiunea se va risipi ca un balon de săpun.
Cu toate acestea, lucrurile este posibil să nu meargă întodeauna aşa cum ţi-ai fi dorit sau cum le-ai planificat. De aceea, este important să fii flexibilă şi deschisă la noi sugestii. Păstrează-ţi calmul şi încearcă să faci din momentele petrecute cu familia unele dintre cele mai frumoase din viaţa ta. Sunt momente care, în scurt timp, vor trece şi depinde numai de tine dacă vor fi plăcute şi memorabile sau, dimpotrivă, tensionate şi insuportabile. Copilul tău are nevoie, acum, de un părinte înţelegător şi chiar dacă, uneori, ai impresia că vrea să fugă de acasă, să ţii minte că cel mai important lucru pentru el este să fie lângă tine.
Ada Cojan
Mulţumiri www.unsplash.com pentru fotografie!
În cazul în care crezi că acest articol ar fi util şi prietenilor tăi, îl poţi distribui, cu un clic pe butoanele de mai jos.
Iar dacă te simţi copleştit din punct de vedere emoţional, dacă ai stări de panică, anxietate, depresie, dacă simţi că nu te mai poţi înţelege cu copilul tău, găseşti datele mele pe pagina Contact.