Consiliere si psihoterapie

8 metode a controla gelozia în relaţia de cuplu

Atunci când eşti într-o relaţie de cuplu, este normal să simţi, uneori gelozie. Dar ce faci când gelozia pune stăpânire pe tine, când nu mai ai linişte, iar suspiciunile încep să îţi afecteze relaţia? În acest articol, îţi prezint care sunt cauzele geloziei, precum şi 8 metode de a te elibera de acest sentiment chinuitor.

De ce apare gelozia?
Gelozia este un sentiment universal pe care îl întâlnim chiar şi la animale. Ai observat ce se întâmplă cu animăluţul tău dacă aduci un altul, în casă, şi îi acorzi atenţie? Exact, devine gelos. La un nivel primar, bărbaţii se tem de infidelitatea femeii deoarece vor să se asigure că descendenţii sunt ai lor. Femeile se tem mai mult de infidelitatea emoţională, întrucât au nevoie de un tată pentru copii care să le asigure sprijinul de care au nevoie pentru a-i creşte.

Din punct de vedere psihologic, gelozia îşi are rădăcinile în sentimentul de inferioritate. În relaţia de cuplu, gelozia are la bază nesiguranţa, teama de a nu fi părăsit de partener. În realitate, persoana geloasă este nesigură pe propriile calităţi şi are o stimă de sine scăzută. De multe ori, nu suntem conştienţi de motivele pentru care avem gânduri sau emoţii negative pentru că am fost învăţaţi, încă din copilărie, să fim critici cu noi înşine. Când suntem copii, modelele noastre sunt părinţii sau cei care ne îngrijesc. Poate am asistat la scene în care aceştia au fost critici unii cu alţii sau poate doar unul dintre ei a fost critic cu ceilalţi sau cu el înşişi. Poate au avut un comportament critic faţă de noi, comportament pe care l-am preluat, inconştient. Astfel, învăţăm să fim critici cu noi, învăţăm ce e ruşinea şi ne devalorizăm în proprii ochi. Ruşinea stă la baza nesiguranţei şi geloziei de mai târziu.

Inevitabil, atunci când partenerul ne trădează încrederea sau când suntem respinşi, apare suferinţa. În aceste clipe, se face auzită vocea criticului interior: “Este evident că nu eşti suficient de bun/de bună pentru ea/el. Chiar credeai că poţi fi fericit/ă? Nu mai poţi avea, niciodată, încredere în nimeni.” Când ai o părere negativă despre tine, te simţi nesigur, îţi este teamă că nu vei fi acceptat şi iubit. Rezultatul? Vei atrage, în viaţa ta, oameni care să îţi confirme aceste convingeri. Tuturor ne este teamă de pierdere. Dar când gelozia devine extremă, este momentul să iei măsuri. Gelozia poate aduce mari prejudicii relaţiei de cuplu, uneori iremediabile, mai ales dacă este însoţită de manifestări agresive. Să vedem, mai departe, care sunt metodele prin care te poţi elibera de gelozie, pentru a avea o relaţie sănătoasă şi armonioasă.

  1. Acceptă-ţi gelozia
    Cum poţi rezolva o problemă dacă nu accepţi că ai o problemă? Recunoaşte că, în anumite momente, te simţi cuprins de gelozie. Nu este nimic condamnabil, este doar o realitate. Fii sincer ci tine! Acceptă că gelozia are un impact negativ asupra relaţiei tale. Acceptă-ţi emoţiile cu compasiune. Gelozia este un sentiment destul de greu de controlat. Cu toate acestea, îl poţi recunoaşte şi accepta fără să acţionezi la primul impuls. Înainte de a recţiona, încearcă să te calmezi. Plimbă-te prin parc, aleargă sau practică nişte exerciţii de respiraţie care te vor ajuta să te linişteşti.
  2. Nu te grăbi cu concluziile
    Când simţi că te cuprinde gelozia, aminteşte-ţi că nu aceasta este problema, ci ceea ce se ascunde în spatele geloziei. Motivul geloziei este impresia ta negativă despre tine. Lumea este formată din femei şi bărbaţi cu care, în mod firesc, partenerul tău interacţionează, însă acest lucru nu înseamnă că te înşeală. Este posibil ca, la un moment dat, să simtă o atracţie faţă de altă persoană. Dar de aici până la înşelat este cale lungă. Dacă nu ar fi dorit o relaţie cu tine, acum ar fi fost cu altcineva. Analizează situaţia şi nu da frâu liber primului impuls. Acţionează cu înţelepciune!
  3. Vorbeşte cu tine
    După cum spuneam, gelozia este efectul criticului interior şi al unei stime de sine scăzute. Din acest motiv, întrebarea: “Ce vede la el sau la ea?” îşi poate găsi răspunsuri precum: “Este mai frumos/mai frumoasă, mai deştept/mai deşteaptă sau mai de succes.” Atunci se instalează îndoiala, suspiciunea şi nesiguranţa. Începi să te întrebi de ce lucrează până târziu, de ce petrece atât de mult timp cu prietenii, ce face când nu este cu tine. Iar aceste gânduri creează scenarii negative. “Nu mai vrea să fie în preajma mea”, “Nu mă mai iubeşte”, “A găsit pe altcineva”. Este greu să faci o analiză obiectivă când reproduci, inconştient, sentimente şi moduri de comportament din trecut. Poate ai fost sau te-ai simţit neglijat, în copilărie iar acum vrei să captezi toată atenţia şi timpul partenerului. Poţi avea impresia că acordă mai multă atenţie altei persoane. În acest caz, este indicat să îi comunici ceea ce simţi şi să găsiţi, împreună, o soluţie.
  4. Acordă-ţi mai multă atenţie
    Când trăieşti mereu cu teama că ai putea fi părăsit, multe dintre gândurile şi energia ta se îndreaptă către partener. Relaţia ta de cuplu devine centrul vieţii tale. În loc să stai în casă şi să te frămânţi că nu a venit la timp la cină, să îl suni de 20 de ori pe zi şi să îi faci vizite inopinate la locul de muncă pentru a vedea, apoi, că era într-o şedinţă, începe să îţi aloci timp pentru proiectele tale. Ce ţi-ar plăcea să faci când eşti singură? Ce ai fi vrut să faci şi nu ai mai avut timp? Poate să citeşti o carte interesantă, să începi un curs, să înveţi ceva nou, ca autodidact sau să te perfecţionezi într-un domeniu. Poate vrei să ieşi şi tu în oraş cu prietenii tăi sau să faci o baie relaxantă, să meditezi sau să faci un sport. Dacă, totuşi, simţi că te cuprind întrebări fără răspuns, ai putea vorbi cu un prieten despre pasiunile voastre comune. Astfel, vei reuşi să îţi distragi atenţia de la gândurile negative şi iraţionale. În plus, când vei realiza că nu ai nevoie de atenţia partenerului pentru a te simţi liniştit şi împlinit, îţi va creşte stima de sine.
  5. Află ce a declanşat gelozia
    Când simţi gelozie, gândeşte-te ce imagini, senzaţii sau emoţii scoate la suprafaţă. Încearcă să le asociezi cu evenimente din trecut – poate din istoricul familial – care ţi-au indus o percepţie negativă despre tine. Dacă un fost partener ţi-a trădat, cândva, încrederea, este posibil să fi rămas cu temeri. Când te vei conecta la emoţiile din trecut, vei avea o viziune mai limpede asupra situaţiei prezente. Întreabă-te ce simţi. Ceea ce simţi este gelozie? În psihologie, se numeşte metacogniţie sau gândirea despre ceea ce gândeşti şi simţi. “Ce a cauzat gelozia?” “S-a uitat cineva insistent la partenerul meu?” “De ce mă simt atât de rău?” “Cred că partenerul meu nu mă mai iubeşte?” Ce problemă încearcă gelozia să rezolve? Dacă trădarea partenerului ţi-a declanşat gelozia, problema este lipsa încrederii. Dacă îţi proiectezi nesiguranţa asupra partenerului, trebuie să acorezi atenţie propriei nesiguranţe. Eşti nesigur pe tine pentru că eşti perfecţionist? Te compari cu alţii? Această analiză nu ar trebui să te facă să te simţi inferior, ci să îţi reveleze, despre tine, adevăruri pe care nu le conştientizezi deocamdată. Dacă te simţi inferior altor persoane, scrie o listă cu calităţile tale. Încearcă să descoperi, pas cu pas, adevăratul motiv al geloziei şi lucrează cu tine.
  6. Vorbeşte cu partenerul
    Dacă eşti gelos, probabil partenerul a observat deja acest lucru. Vorbeşte cu el despre ceea ce simţi. Poată că şi el are o contribuţie în declanşarea geloziei. Prin comuncare, vă puteţi rezolva problemele. Gelozia poate fi un efect al distanţării dintre tine şi partener. Care este, de fapt, problema în relaţia voastră?
  7. Regăseşte-te
    Acceptă că nimeni nu îţi poate oferi tot timpul din lume. Fiecare are viaţa lui şi momentele sale de intimitate. Nu este uşor să învingi vocea criticului interior şi să te asiguri că vei fi bine şi fără compania unei anumite persoane. Este important să te iubeşti pe tine şi să te accepţi chiar şi atunci când ceilalţi nu te iubesc şi nu te acceptă. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să îi alungi pe toţi din viaţa ta, ci să accepţi că eşti destul de puternic să faci faţă unei eventuale pierderi, că îţi poţi gestiona emoţiile.
  8. Apelează la un specialist
    Dacă totuşi, după un travaliu serios cu propria persoană, încă te macină gelozia, ai putea căuta suportul unui psihoterapeut. Acesta te va ghida într-o călătorie spre profunzimea fiinţei tale care te va ajuta să îţi cunoşti mai bine trecutul şi cauzele care au declanşat gelozia. Dacă ai observat existenţa acestui tipar şi în trecut, iar comportamentul adoptat ţi-a periclitat, deja, câteva relaţii, acest sprijin este cu adevărat necesar.

Ca o concluzie, gelozia este un sentiment toxic. Îţi poate otrăvi sufletul, precum şi relaţia de cuplu. Dar dacă eşti deschis să aplici metodele de mai sus sau dacă accepţi să primeşti o mână întinsă atunci când simţi că nu mai poţi gestiona o situaţie, vei putea avea o relaţie sănătoasă, clădită pe respect şi încredere.

Psihoterapeut Ada Cojan

În cazul în care crezi că acest articol ar fi util cuiva, îl poţi distribui, cu un clic pe butoanele de mai jos.

Pentru şedinţe de psihoterapie, mă poţi contacta la numărul de telefon 0701-173-384.

Sunt curioasă cum ţi s-a părut articolul. Îmi poţi scrie mai jos, despre experienţele tale în relaţia de cuplu şi modalităţile pe care le-ai găsit pentru de a te elibera de gelozie.

Te-ar mai putea interesa:

Cum poţi fi fericit cu persoana iubită?

Ce faci cand partenerul te ignora?

5 recomandări pentru a depăși complexul de inferioritate

4 metode de a te recupera după infidelitatea partenerului

Când eşti pregătit pentru o nouă relaţie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap