Consiliere si psihoterapie

9 metode de a-ţi asuma responsabilitatea pentru propria viaţă

Nu este uşor să îţi asumi responsabilitatea pentru propria viaţă. De fapt, este un lucru destul de dificil mai ales dacă ai trăit, ani buni, viaţa pe care ţi-au programat-o alţii. Responsabilitatea presupune conştientizare şi asumarea deciziilor. Fără teama de a fi judecat de alţii, fără mustrări de conştiinţă şi fără îndoieli. Nu este nimic greşit să trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti atât timp cât ai în vedere interesul social şi îţi asumi consecinţele propriilor acţiuni. Responsabilizarea vine ca urmare a unui proces de maturizare, de autocunoaştere şi dezvoltare personală. Responabilizarea porneşte de la conştientizarea faptului că numai tu îţi poţi oferi ceea ce ai nevoie. Indiferent dacă ceilalţi sunt sau nu lângă tine, indiferent dacă ei ştiu sau nu ceea ce îţi doreşti. Poţi să stai cu mâna întinsă aşteptând să primeşti sau poţi să adopţi o atitudine activă şi să iei ceea ce ai nevoie. Poţi să reacţionezi la ceea ce ţi se întâmplă sau poţi să acţionezi, preluând iniţiativa. Poţi fi un getter, o victimă, un pleaser, un confuser sau, dimpotrivă, un driver sau un social interest type.

Getter-ul este cel căruia îi place să primească şi care crede că viaţa este nedreaptă dacă nu obţine ceea ce îşi doreşte sau când alţii primesc mai mult decât el. Victima se plânge de ceea ce i se întâmplă, simţindu-se incapabilă de a prelua controlul asupra propriei vieţi. Victima consideră că viaţa este nedreaptă, se simte mereu ameninţată şi se complace în faţa unui destin pe care simte că nu îl poate schimba. Pleaserul este cel care consumă mult timp şi energie încercând să îi mulţumească pe alţii, în speranţa că, în acest fel, va obţine validarea de care are nevoie. Deciziile pe care le ia nu trebuie să fie în contradicţie cu ceea ce îşi doresc ceilalţi, altfel riscă să piardă aprobarea şi simpatia lor. Confuserul nu înţelege lumea în care trăieşte şi, de multe ori, nu ştie cum să reacţioneze în anumite situaţii, ceea ce îl împiedică în luarea deciziilor. Nu îşi asumă responsabilitatea propriilor greşeli, atât timp cât nu cunoaşte regulile şi poate găsi o scuză atunci când le încalcă. Driverul este omul de acţiune, ambiţios şi capabil să îşi depăşească temerile pentru a-şi atinge scopul. Tipul social îşi bazează interacţiunile pe cooperare, grijă şi compasiune. Este capabil să îşi asume consecinţele propriilor greşeli, de vreme ce scopul lui este îndreptat spre binele comun. Aşadar, de o parte sunt cei pasivi care asistă, neputincioşi, ca simpli spectatori, la derularea evenimentelor din viaţa lor, iar de altă parte sunt cei activi care ies în întâmpinarea situaţiilor de viaţă cu determinare şi curaj, capabili să depăşească obstacolele şi să îşi asume responsabilitatea propriilor decizii. Tu din ce categorie vrei să faci parte? Dacă alegi să îţi iei viaţa în mâini şi să acţionezi în conformitate cu dorinţele şi aşteptările tale, îţi propun, în cele ce urmează, câteva sugestii.

  1. Învaţă să ai răbdare
    Răbdarea este, poate, una dintre cele mai dificile lecţii. Este normal să îţi doreşti să ajungi mai repede acolo unde ţi-ai propus dar sunt momente în care lucrurile nu decurg în felul sau cu rapiditatea dorită. Atunci când nu poţi schimba o situaţie, îţi rămâne doar să o accepţi. Nu poţi controla mereu evenimentele din viaţa ta dar poţi, în schimb, să controlezi modul de a reacţionala ele. Poţi trăi în stres şi frustrare sau poţi accepta ceea ce ţi se întâmplă, în momentul respectiv, fără să te lamentezi şi fără să te victimizezi. Dacă totul este trecător, de ce nu am face din fiecare moment un prilej de a ne transforma? Găseşte partea pozitivă a situaţiei şi profită de ea cât poţi de mult. Aşa vei găsi puterea de a merge mai departe.
  2. Acceptă suferinţa
    Nu putem fi fericiţi tot timpul. Este un fapt pe care nu îl putem contesta. În suferinţă se declanşează procesul de schimbare. Provocările apar pentru a te determina să evoluezi, nu pentru a te împiedica să mergi mai departe. Alegerea îţi aparţine. Chiar şi Buddha a spus că nu putem evita suferinţa. Acceptarea presupune un proces de maturizare.
    „Ascultă-ți ființa. Îţi oferă continuu indicii; este o voce liniștită, mică. Nu ţipă la tine, asta este adevărat. Iar dacă eşti puţin tăcut, vei începe să îţi intuieşti calea. Fii tu însuţi. Nu încerca niciodată să fii altcineva și te vei maturiza. Maturizarea înseamnă să accepţi responsabilitatea de a fi tu însuţi, orice ar însemna asta. Să rişti tot pentru a fi tu însuţi, asta este maturizarea”, a spus, cândva, un guru.
  3. Acceptă schimbarea
    Dacă vrei să devii responsabil, este nevoie să te schimbi. Dar nu te aştepta ca schimbarea să vină peste noapte. Este un proces care se desfăşoară în timp şi care necesită răbdare. Iar dacă ai luat decizia să îţi schimbi viaţa, va trebui să îţi asumi şi etapele prin care vei trece. Uneori este nevoie doar să îţi doreşti schimbarea iar viaţa îţi va scoate în cale acele situaţii şi acei oameni care vor declanşa procesul. Vor fi şi momente dificile, mai ales atunci când începi să scormoneşti în adâncurile fiinţei tale şi vei lua contact cu părţile tale cele mai întunecate. Vor ieşi la suprafaţă temeri, frustrări, dezamăgiri, emoţii pe care, uneori, îţi va fi greu să le gestionezi. Nu este nevoie să fii singur în acele momente şi să te laşi copleşit de emoţii. Dacă ai nevoie de ajutor, caută oameni care te pot îndruma să accepţi mai uşor ceea ce ţi se întâmplă.
  4. Înconjoară-te de oameni pozitivi!
    Tim Ferriss a spus: “Eşti suma celor cinci persoane cu care te însoţeşti în cea mai mare parte a timpului, aşa că nu subestima efectele prietenilor tăi pesimişti, lipsiţi de ambiţie sau dezorganizaţi. Dacă cineva nu te face mai puternic, te face mai fragil.” Înconjoară-te de oameni puternici, pozitivi, maturi şi responsabili, oameni care vor mai mult de la viaţă şi care nu caută pretexte pentru nereuşitele lor. Dacă vei alege, în continuare, oameni toxici cu tendinţe de victimizare, există posibilitatea să devii la fel ca ei.
  5. Experimentează ceea ce ţi-ai dorit dintotdeauna
    Călătoriile sau experimentarea unor situaţii noi pot fi pe lista ta de dorinţe. Poate ţi-ai dorit să ajungi în anumite locuri, dar ai avut, de fiecare dată, un motiv care te-a împiedicat să îţi duci planul la capăt. Nu mai aştepta! La un moment dat, este posibil să te confrunţi cu situaţii care, într-adevăr, îţi vor zădărnici planurile. Lărgeşte-ţi orizontul! Cunoaşte oameni, situaţii şi locuri noi. Permite-ţi să experimentezi ceea ce nu ai mai trait până nu va fi prea tâziu. Undeva, într-un colţ uitat de lume, pierdut în singurătatea gândurilor sau călăuzit de vorbele aparent nesemnificative ale unei persoane providenţiale, ai putea avea o revelaţie. Abandonează controlul măcar pentru câteva momente. Vei vedea că, drept răsplată, universul îţi va răspunde.
  6. Ajută-i pe ceilalţi
    Când îţi asumi responsabilitatea propriei vieţi, începi să realizezi importanţa de a dedica o parte din timpul tău pentru a-i sprijini pe ceilalţi. Începi să conştientizezi că fericirea ta nu se poate clădi pe nefericirea altora şi că nu poţi înăbuşi acea pornire interioară de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie. Viaţa este o călătorie în care învăţăm şi, la rândul nostru, ne transformăm în modele demne de urmat. Nu trebuie să cădem în extrema de a ne consacra tot timpul spre beneficiul altor persoane, însă este recomandat să conştientizăm că, în viaţă, nu este vorba doar despre noi şi că faptele bune pe care le facem ne pot răsplăti în moduri care, pe moment, nu le putem bănui.
  7. Încetează să mai fii o victimă!
    Atunci când ai motive de nefericire, îţi concentrezi întreaga energie pe lipsuri şi poţi pierde din vedere imaginea de ansamblu. Nimeni nu vrea să aibă în preajmă pe cineva care se plânge încontinuu. Adevărata problemă, însă, constă în efectele pe care această atitudine le va avea asupra ta. Victimizarea te va adânci şi mai mult în rolul pe care ţi l-ai asumat pentru că da, tu alegi ce mod de gândire şi de comportament adopţi. Vrei să te responsabilizezi şi să îţi controlezi gândurile şi emoţiilor sau vrei să te laşi controlat de ele?
    “Oriunde ești, fii cu totul acolo. Dacă prezentul este greu de suportat și te face nefericit ai trei opțiuni: elimină acea situație, schimb-o sau accept-o. Dacă vrei să fii responsabil de viața ta, trebuie să alegi o variantă acum. Apoi să accepți consecințele.” (Eckhart Tolle)
  8. Continuă să înveţi
    Nu contează că ai absolvit trei facultăţi şi ai făcut neumărate cursuri. Viaţa presupune un proces de învăţare continuă. Atunci când învăţăm lucruri noi, se creează noi conexiuni neuronale şi vom dezvolta noi moduri de gândire. Este necesar să învăţăm nu doar din cărţi, ci şi din experienţele pe care le trăim. A fi responsabil înseamnă să înveţi din greşeli, în loc să le negi sau să te învinovăţeşti. Uneori viaţa te poate pune în situaţii în care nu mai poţi ascunde gunoiul sub preş iar când acesta va ieşi la suprafaţă, vei trăi emoţii intense, de multe ori dureroase. Vei realiza, atunci, că oricât ai încerca să te ascunzi, nu poţi fugi de tine şi vei avea doar două variante: să te victimizezi sau să îţi trăieşti emoţiile, să le accepţi şi, în cele din urmă, să le vindeci. Indiferent de ceea ce alegi, va trebui să îţi asumi şi consecinţele.
  9. Fii flexibil
    A fi flexibil înseamnă să fii deschis la ceea ce ţi se întîmplă. Chiar dacă, pe moment, o situaţie pare să nu fie în favoarea ta, aminteşte-ţi că nu este nimic întâmplător. Dacă ai ajuns într-un anumit loc, într-o anumită conjunctură, cu anumiţi oameni, învaţă ceea ce ai de învăţat şi mergi mai departe. Fără tristeţi, fără regrete. Poţi căuta în trecut oameni pe care i-ai lăsat în urmă, momente pe care nu le-ai consumat, situaţii de care ai fugit. Într-un final, vei vedea că nu poţi rescrie trecutul, că nu îl poţi schimba şi că tot ce ce mai poţi transforma este propria ta persoană. Deschide-te la situaţiile care îţi apar în cale, trăieşte fiecare moment ca şi cum ar fi ultimul, rămânând, în acelaşi timp, responsabil de propriile decizii. Ai curaj să laşi în urmă trecutul dacă acesta nu îţi mai serveşte la nimic şi clădeşte-ţi o viaţă nouă, aşa cum îţi doreşti să fie. La orizont, vei întrezări oportunităţi nebănuite iar lecţiile trecutului vor deveni mai limpezi ca oricând. Uneori, ceea ce nu ai dus până la capăt trebuie să rămână neterminat.
    „Nu lăsa societatea să te păcălească să crezi că, în cazul în care nu ai o iubită sau un iubit, eşti destinat unei vieți de mizerie. Dalai Lama a fost singur în ultimii 80 de ani și este unul dintre cei mai fericiți oameni de pe pământ. Încetează să cauți fericirea în afara ta și începi să o găsești acolo unde a fost întotdeauna: în interiorul tău. ” (Miya Yamanouchi)

A deveni responsabil de viaţa ta presupune schimbare. Mult timp, am fost obişnuiţi să gândim într-un anumit fel şi să ne simţim confortabil cu ceea ce ne este cunoscut. Tocmai din acest motiv schimbarea este un proces dureros care vine cu o întreagă paletă de senzaţii şi emoţii. Tranziţia spre o viaţă mai bună, renunţarea la o relaţie, fie ea şi toxică, pot veni cu suferinţă tocmai pentru că este o despărţire de ceea ce ne-a fost familiar până la acel moment. A fi responsabil înseamnă să îţi asumi durerea, să o transformi şi să mergi mai departe. Asta înseamnă viaţa.

„O decizie importantă pe care am luat-o a fost să rezist să joc jocul învinovăţirii. În ziua în care am realizat că sunt responsabil de modul în care voi aborda problemele în viață, că lucrurile se vor dovedi a fi mai bune sau mai rele datorită mie și nimănui altcuiva, a fost ziua în care am știut că voi fi o persoană mai fericită și mai sănătoasă. Și aceea a fost ziua în care am știut că pot construi cu adevărat o viață care contează. ” (Steve Goodier)

Ada Cojan

Mulţumiri www.unsplash.com pentru fotografie!

În cazul în care crezi că acest articol ar fi util şi prietenilor tăi, îl poţi distribui, cu un clic pe butoanele de mai jos.

Iar dacă vrei să soliciţi o şedinţă de psihoterapie, mă poţi contacta la telefon 0701-173-384, psihoterapeut Ada Cojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap