Consiliere si psihoterapie

Ce este mobbingul?

Ce este mobbingul

Traim intr-o societate in care violenta, indiferent sub ce forma ar fi ea, a inceput sa fie privita, de tot mai multa lume, ca un lucru normal. Este anormal si condamnabil sa vedem astfel lucrurile, mai ales ca agresivitatea a devenit un flagel greu de oprit nu numai acasa, ci si la locul de munca. Si asta deoarece se pune tot mai putin accent pe resursa umana, si tot mai mult pe productivitate.

In zilele noastre oamenii se imbolnavesc din cauza stresului si tinerii sunt surmenati de prea multa munca. A venit timpul sa tragem un semnal de alarma!

Educatia e piatra de temelieeducatie de victima
De mici copii ni s-a indus ideea ca trebuie sa invatam bine, sa avem note mari pentru a ne putea gasi mai usor un loc de munca, dupa terminarea studiilor. Am crescut visand la jobul ideal dintr-o multinationala unde sa facem parte dintr-o echipa tanara si vesela, iar munca noastra sa fie bine platita.
Am studiat ani in sir, am tot facut facultati si masterate, fel si fel de cursuri, am citit de ne-au iesit ochii din cap, ne-am pus la punct limba engleza, ne-am aranjat frumos CV-ul asa, cum ne invata toti ca trebuie sa arate, si ne-am prezentat la interviu. Atat de mult ni se vorbeste despre treaba asta cu angajarea si atat de mare e accentul pe care pana si profesorii il pun pe modul in care trebuie sa ne „vindem” incat si noi incepem sa credem ca acesta e visul nostru de dintotdeauna. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel.

Mobbingul, adevarata realitateCe este abuzul la locul de munca
Odata ce ai ajuns pe postul mult visat, nu dupa mult timp lucrurile par sa se schimbe. Seful incepe sa iti faca avansuri, mai direct sau mai pe ocolite, colegii incep sa te barfeasca pe la colturi, ti se repartizeaza alte sarcini decat cele negociate la interviu sau ajungi carpa de sters de jos a superiorului tau direct. In orice categorie te-ai incadra, e momentul sa constientizezi ca esti victima unui fenomen tot mai des intalnit in lume care are si o denumire: MOBBING!

Mobbingul este orice forma de abuz la locul de munca menit sa afecteze integritatea fizica si morala a angajatului prin intermediul unor actiuni ca: intimidare, izolare, umilire, zvonuri sau discreditare.

Oricine poate fi predispus actiunilor de mobbing dar, conform studiilor, cele mai multe victime sunt femeile si, in general, cele singure. Un alt criteriu este varsta. Se pare ca cei mai expusi sunt tinerii cu varsta sub 25 de ani si angajatii cu varsta peste 55 de ani.

Si uite asa, ajungi sa regreti ca ti-ai dorit acel post si nu mai stii ce sa faci ca sa fie bine. In companie nimeni nu vrea sa ia masuri, iar colegii (ocazional chiar seful) te sfatuiesc ca e mai bine sa taci si sa inghiti daca vrei sa iti pastrezi locul de munca.
Daca exista Sindicat, acesta nu e dispus sa faca nimic deoarece e mana in mana cu managementul, iar cei de la resurse umane ridica din umeri.

Si atunci ce sa faci?

Te gandesti ca singura solutie care ti-a mai ramas e sa iti dai demisia. Ok, dar ce faci mai departe? Pana iti gasesti alt loc de consecintele mobbinguluimunca poate dura si cateva luni. Si te hotarasti sa ramai si sa suferi in tacere cautandu-ti, intre timp, alt loc de munca.
Ti se pare ca traiesti un cosmar, stresul pune stapanire pe tine si anxietatea capata proportii tot mai mari. Nu mai poti sa dormi, nu mai poti sa mananci, ai diaree, dureri de spate, pierzi in greutate si iti vine din ce in ce mai greu sa te concentrezi pe sarcinile de serviciu, ceea ce intensifica atacul asupra ta.

Gata, ai intrat intr-un cerc vicios din care nu mai vezi nicio scapare.
Un pericol pentru viata ta?
Din punctul de vedere al unui individ neexperimentat , nu. Din punctul tau de vedere, da.
Si, intr-un fel, ai dreptate. Anxietatea poate duce la depresie si nu o data au existat cazuri de sinucidere din cauza fenomenului de mobbing. In 1990, in Suedia, 15% dintre sinucideri au avut loc din cauza abuzurilor la locul de munca.

Tu esti o victima?
Mobbingul este indreptat intotdeauna asupra acelui angajat perceput ca fiind o amenintare. In concluzie, cel mai bine pregatit angajat, cel mai inteligent, mai creativ, mai etic, dar si mai indepenedent (genul care refuza sa fie obedient sau sa se lase controlat) este cel care devine o tinta sigura pentru agresor.

Pentru a sti daca esti victima fenomenului de mobbing, ai in vedere urmatoarele:Afla daca esti o victima a fenomenului de mobbing

  • Esti inrerupt mereu atunci cand vorbesti.
  • Esti discreditat in fata colegilor atat tu, ca persoana, cat si ideile si realizarile tale.
  • Esti ignorat, insultat frecvent si amenintat verbal sau prin gesturi.
  • Iti este pusa la indoiala competenta.
  • Esti agresat verbal (agresorul tipa la tine).
  • Esti invinuit pentru greseli care nu exista.
  • Sarcinile de serviciu sunt nerezonabile.
  • Esti tina unor comentarii si insulte grosolane.
  • Esti criticat constant.
  • Ti se dau prea multe sarcini odata sau care nu tin de competenta ta.
  • Esti retinut peste program fara a fi recompensat in vreun fel.
    Daca te recunosti in ce am scris mai sus, e cazul sa iei masuri. Indiferenta fata de propriile tale probleme de serviciu te poate costa foarte scump.
    Si eu am fost victima fenomenului de mobbing. Daca vrei sa stii cum am scapat din acea situatie, citeste articolul “Cum am scapat de o sefa abuziva”.
    Daca esti victima abuzului la locul de munca si vrei sa beneficiezi de suport psihologic, contacteaza-ma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap