Consiliere si psihoterapie

Gestionarea situatiilor stresante – 11 metode eficiente

M-am gandit, initial, sa intitulez acest articol “Metode practice de eliminare a stresului”, dar mi-am dat seama ca, pana la urma, nu e vorba despre eliminarea stresului cat despre modul in care invatam sa gestionam situatiile stresante. Nu toti reactionam in acelasi mod in fata unei situatii stresante. Pe langa predispozitia genetica, mai exista si structura personalitatii care te face sa percepi un eveniment stresant altfel decat o face vecinul de bloc, colegul de munca sau cel mai bun prieten al tau. Modul in care percepi un agent stresor este subiectiv si tine de structura ta interna.

1. Rationalizeaza problemagandire rationala, psihic, psihologie
Tocmai din acest motiv, prima recomandare este sa analizezi bine situatia in care te afli si sa iti dai seama daca este, intr-adevar, generatoare de stres. Trece totul prin filtrul mintii, rationalizeaza problema si nu te mai lasa coplesit de emotii. Poate nici nu ai un motiv intemeiat. Iti voi da, in continuare, cateva exemple, pentru a face o diferenta intre situatiile rationale si cele irationale.

Este rational:
– Ca o femeie care simte o dara de parfum pe tricoul sotului ei sa fie cuprinsa de gelozie si sa faca o trecere in revista a potentialelor femei cu care s-ar fi putut intalni;
– Ca o mama a trei copii sa se simta cuprinsa de disperare daca isi pierde singurul loc de munca;
– Ca un soldat care a fost nevoit sa infrunte teroarea mortii sa se trezeasca in miez de noapte din cauza cosmarurilor

Este irational:gandire irationala, psihologie
– ca un copil de opt ani ai carui parinti au trecut printr-un divort urat sa isi ude pantalonii in somn;
– ca un student sa rateze examenul de licenta intrucat se teme ca profesorul s-ar uita la el in timp ce scrie si mana ar incepe sa-i tremure;
– ca un somer, fost angajat la o mare corporatie si cu ani de studii in spate, convins ca va gasi un job bun, sa amane aplicarea cv-ului.

Pentru a-ti usura sarcina, te sfatuiesc sa asterni pe hartie motivele care te determina sa fii stresat. Asta iti va limpezi mintea si vei vedea altfel lucrurile. Apoi, daca depistezi ca problema ta e rationala, te invit sa scrii, in alta coloana, potentiale solutii care te vor ajuta sa iesi din impas. Acum nu mai urmeaza decat sa iei o decizie si sa o pui in aplicare.

2. «Care e cel mai mare rau care mi se poate intampla?»gandire rationala, analiza, psihologie
Daca, intr-adevar, te confrunti cu o situatie aparent fara iesire si descoperi ca motivele de ingrijorare sunt reale, intreaba-te care e cel mai rau lucru care ti se poate intampla, legat de problema care te framanta. Este o metoda eficienta, pe care am incercat-o pe propria-mi piele.

Imi amintesc ca, in perioada in care imi pregateam disertatia, ma simteam foarte stresata si eram ingrijorata la gandul ca nu voi putea termina lucrarea la timp. Cand psihoterapeuta m-a intrebat: “Ce se poate intampla daca nu termini lucrarea la timp ?”, i-am raspuns: “Nu voi putea sustine examenul acum.” Si atunci m-a intrebat: „Ce se intampla daca nu iti sustii examenul acum?” Si…nu am stiut ce sa-i raspund. Intr-adevar, nu se putea intampla nimic rau. Puteam sustine lucrarea oricand, peste sase luni, peste un an sau chiar doi.

Gandindu-te care ar putea fi cel mai mare rau care ti se poate intampla sunt sanse sa descoperi ca problema ta poate nu e atat de grava precum iti inchipui. Daca este, intr-adevar, o problema reala, vei descoperi ca, prin aceasta intrebare, mintea ti se va limpezi si vei gasi solutii acolo unde crezi ca nu mai e nimic de facut.
Deci, tine minte: «Care e cel mai mare rau care mi se poate intampla?»

3. Ai curaj sa experimentezi!
Pentru a gestiona cu succes o situatie stresanta, incearca sa decoperi partea buna a lucrurilor chiar acolo unde crezi ca nu exista si foloseste-te de ceea ce ai la indemana, cu alte cuvinte «Daca ai o lamaie, fa o limonada», dupa cum spune renumitul experiente noi, situatii stresante, psihologie, stres, gestionarea stresuluiDale Carnegie in cartea sa «Lasa grijile, incepe sa traiesti». Fii constient ca, din orice experienta, fie buna sau mai putin buna, ai de invatat o lectie si modul in care ti-o insusesti depinde numai de tine.

Cineva spunea ca nu exista fapte bune si fapte rele, lucruri corecte si lucruri gresite, ci doar experiente. Ai curaj sa experimentezi ! Imagineaza-ti ca intreaga ta viata e o scoala cu mai multe clase unde, dupa ce inveti niste lectii, treci la nivelul urmator. Desigur, se mai intampla sa iei un 4 sau un 5 la o materie, dar asta nu inseamna ca esti prost, ci ca esti mai bun la alte materii si e un semn ca trebuie sa insisti mai mult pe materiile la care esti mai slab. Din experiente invatam.

4. Incanta-ti simturile!relaxare, metode antistres, gestionarea stresului, psihologie
Acum ca ai vazut ce poti face la nivel mental, sa trecem la urmatorul nivel, cel emotional. Asculta muzica ! Cu ceva timp in urma, cercetatorii au ajuns la concluzia ca muzica reduce efectele stresului asupra organismului. Muzica trebuie sa fie in concordanta cu starea ta interioara, trebuie sa iti placa, sa simti ca rezonezi cu ea. Poti asculta muzica in timp ce faci o baie calda cu spumant si diferite arome, in timp ce mergi pe strada sau chiar la locul de munca, daca iti permite timpul si…seful.

Culorile, de asemenea, au un puternic asupra starii tale emotionale. Cele calde, ca rosu si portocaliu, iti dau mai multa energie, in timp ce albastru, violet, verde iti induc o stare de liniste si detasare.

5. Reiki – o metoda sigura de relaxare
Si pentru ca tot a venit vorba despre detasare, sa vorbim putin despre unele metode mai putin conventionale si la indemana oricui. Printre acestea se afla Reiki Usui, un sistem japonez de vindecare prin aplicarea mainilor pe corpul pacientului. Nu voi detalia acum modul in care se desfasoara o sedinta Reiki intrucat face subiectul unui alt articol, dar ti-l pot recomanda ca o metoda eficienta in reducerea tulburarilor produse de factorii stresanti, chiar cea mai eficienta si cea mai simpla, dupa parerea mea.

Reiki actioneaza asupra mintii, emotiilor si sufletului nostru, armonizandu-le si aducand, astfel, o stare de linistie. In timp, terapie reiki, terapie antistres, gestionarea stresului, psihologiepracticand periodic Reiki, iti poti schimba modul de a gandi, de a simti si chiar de a percepe lumea si ceea ce ti se intampla. Pentru ca, dupa cum am vazut pana acum, nu este vorba despre actiunea factorilor de stres, ci despre perceptia pe care o ai asupra intensitatii lor. Te las pe tine sa-i descoperi utilitatea. Mie mi-a schimbat viata. Eram atat de stresata incat trebuia sa depun un efort supraomenesc pentru a scrie o lucrare de doua pagini, ajunsesem la atacuri de panica si eram in pragul depresiei. In timp, prin practicarea acestei metode, am reusit sa-mi dezvolt aptitudinile, sa invat autocontrolul emotiilor, sa gandesc pozitiv si chiar sa ma las de fumat.

Mama mea a trecut prin acelasi proces, prieteni de-ai mei la fel. Sunt atat de multi incat nu-i voi insira aici pe toti. Am incredere in tine ca ti-ai insusit lectiile de pana acum si ca esti deschis si altor invataturi. Poti merge la un practicant sau maestru Reiki sau poti alege sa ti se faca initierea in acest sistem.

Daca simti ca Reiki nu e tocmai metoda cu care sa rezonezi, exista numeroase alte sisteme ca yoga, chi kung, tai chi si altele.

6. Practica meditatia
Meditatia poate fi si ea de un real folos in combaterea efectelor stresului. Pentru a intra mai usor in starea alfa specifica meditatiei poti apela la una dintre metodele de terapie complemetara care sunt, in prezent, la indemana oricui.practicarea meditatiei, gestionarea stresului, exercitii antistres, metode de relaxare
Si chiar daca nu esti initiat in astfel de metode, poti practica meditatia numai dupa ce ii intelegi sensul. Nu voi intra aici in detalii deoarece, datorita complexitatii subiectului, prefer sa ii dedic un material separat, dar iti propun un mic exercitiu :

Intins in pat sau in orice alta pozitie te simti confortabil, inchide ochii si gandeste-te la ceva ce te-ar putea relaxa sau aminteste-te un moment placut din viata ta, cu tot alaiul de emotii positive pe care le simteai atunci. Lasa-te purtat de imaginatie in adancurile cele mai profunde ale subconstientului.

Eckhart Tolle, cunoscutul indrumator spiritual, vorbeste despre renuntarea la gand ca forma de a sustine meditatia, iar a-ti imagina presupune o activitate mentala. Are dreptate, insa pot sa-ti spun, din experienta mea, ca pentru a reusi sa renunti la gand este nevoie, mai intai, sa-i permiti sa se manifeste. Meditatia poate fi combinata cu tehnici de respiratie care te vor ajuta sa intri mai usor in starea specifica.
Poti asocia meditiatia sau momentele tale de liniste cu aprinderea unor betisoare parfumate sau orice crezi ca poate imprastia o aroma placuta in camera de relaxare. Are efect garantat.

7. Afirmatii pentru o gandire pozitiva
Gandeste pozitiv! Dimineata si seara, cand mintea constienta nu mai functioneaza la parametri maximi si cand este momentul propice ca informatiile sa fie implantate in subconstient, poti repeta unele din urmatoarele afirmatii:gandire pozitiva, gestionarea stresului, psihologie

Astăzi, cer minţii mele să stea liniştită în timp ce mă deschid minunii propriei mele fiinţe şi prezenţe. Invit sinele meu superior să se instaleze pe deplin în interiorul meu şi să îmi confere conştienţa celei mai profunde esenţe ale mele.

Astăzi, îmi permit să fiu! Mă umplu de bucurie, pace şi iubire şi îmi permit să fiu liniştit în acestea! Eu sunt pacea! Eu sunt iubirea ! Eu sunt!

Astăzi mă relaxez şi mă iubesc, aşa cum sunt!

Sunt mulţumit cu mine. Sunt fericit să mă aflu aici. Pot avea probleme în viaţă, căci am ales să realizez profunda transformare (înălţare) spirituală cât timp sunt aici, dar aceste situaţii vor ajuta de fapt la transformarea şi schimbarea planetei. Eu voi cânta, pentru că sunt fericit că mă aflu aici.

8. E timpul pentru o … pauza
Un alt lucru pe care vreau sa-l tii minte este sa inveti sa mai faci cate o pauza. Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese, dupa cum spun unii, mai in gluma, mai in serios. Uneori, ai nevoie si de pauze daca vrei sa dai randament in continuare. Inca de mica, mama mi-a zis : «Viata nu e o urgenta».

Din cauza ca nu stiam ce inseamna sa te relaxezi, din cand in cand, fie ca e vorba de o activitate fizica, fie ca prestezi o muncagestionarea stresului, metode de relaxare, eliminarea anxietatii, gestionarea stresului,psihologie intelectuala, am clacat si, o perioada, nu am mai reusit sa fac nimic in afara de ceea ce nu facusem pana atunci : bai calde, plimbari in parc, vacante la mare, iesiri cu prietenii.

Nu astepta sa ajungi in situatia asta! Acum stii ce ai de facut. Indiferent cat de mult te pasioneaza munca ta sau oricare alta activitate pe care o desfasori zilnic, tu investeti niste resurse in ceea ce faci si aceste reurse semnifica un consum te energie, te solicita mental, uneori pana la epuizare. De aceea, obisnuieste-te cu pauzele. Iar daca ai impresia ca pauzele ar insemna o mare pierdere de timp, poti trece la urmatorul lucru de pe lista prioritatilor tale, dar sa fie ceva care sa nu te solicite. Creierul are nevoie si de odihna, iar daca urmaresti succesul muncind pana la epuizare, vei cadea prada stresului si ai putea ajunge precum am fost eu cu niste ani in urma : cu palpitatii, atacuri de panica, stima de sine scazuta, disperata si in pragul depresiei.

9. Ai nevoie si de vitamine
O metoda de a-ti proteja si intari organismul este utilizarea produselor naturiste, fie ca e vorba de vitamine, minerale si alti suplimenti nutritivi. Fiecare activitate implica un consum energetic din partea organismului care are nevoie de sustinere pentru a rezista provocarilor.

10. Prietenul la nevoie se cunoaste
Mai am o ultima recomandare pentru tine: daca vrei sa rezisti mai bine stresului, inconjoara-te de prieteni sau daca nu ai, cauta sa-ti faci. Cecetarile au descoperit faptul ca relatiile interpersonale sunt un sprijin de nadejde impotriva efectelor nocive ale stresului, desi nu se poate explica, inca, acest mecanism. In orice caz, nevoia de afectiune este specific umana, iar lipsa ei poate provoca sau, in combinatie cu alti factori, poate sta la baza diferitelor tulburari, una dintre cele mai raspandite fiind depresia.

11. Nu poti controla totul!viata sociala, socializare, prietenie, gestionarea stresului, metode antistres, psihologie
In incheiere, iti amintesc ca NU POTI CONTROLA TOTUL! Eu m-am convins. Pentru mine, dorinta de a detine controlul asupra a tot ceea mi se intampla a fost o importanta sursa de stres. Am avut momente in care tot ce am mai putut face a fost sa ma las in genunchi si sa spun : « Doamne, eu am facut tot ce a depins de mine, mai mult nu pot face. Las asta in grija ta. » Si atunci toate problemele s-au rezolvat ca prin minune. Cred ca e o lectie pe care fiecare ar trebui sa o invete.

Pentru a termina intr-o nota optimista, te las sa reflectezi la afirmatia lui Thomas Hardy: „Un necaz te poate face sa il uiti pe altul!” O fi adevarat sau nu? Astept imi spui si parerea mai jos, intr-un comentariu.

În cazul în care consideri că acest articol ar putea fi util şi altora, distribuie-l cu un clic pe butoanele de mai jos.
Mulţumiri https://unsplash.com pentru fotografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap