Psihoterapia de grup poate fi alegerea ideală pentru a vă exprima îngrijorările şi a face schimbări pozitive în viaţa dvs. Terapia de grup
implică unpsihoterapie de grup număr de cinci până la 15 persoane. De obicei, întâlnirile au loc o dată sau de două ori pe săptămână şi durează una sau două ore. Unele persoane pot apela la terapia de grup în completare la terapia individuală, în timp ce altele pot opta doar pentru terapia de grup. Participarea la ambele tipuri de terapie vă pot spori şansele de a face schimbări importante, pe termen lung.
Cum se desfăşoară o şedinţă de psihoterapie de grup?
Membrii grupului se întâlnesc într-o cameră unde scaunele sunt aranjate în cerc, astfel încât fiecare membru să îl poată vedea pe ceilalţi. Sesiunea începe cu prezentarea fiecărui membru al grupului şi cu împărtăşirea motivului pentru care se află la terapie de grup. Alţi membri îşi pot împărtăşi experineţele şi progresul pe care l-au avut de la ultima întâlnire.
Felul în care decurge şedinţa depinde de obiectivele grupului. este încurajat dialogul liber, însă se lucează şi potrivit unui plan care presupune interacţiunea între membrii grupului.
Beneficiile psihoterapiei de grup:
- Redobândirea speranţei
- Conştientizarea faptului că nu suntem singuri
- Ajutor reciproc între membrii grupului
- Altruism
- Creşterea stimei de sine
- Evitarea comportamentelor distructive sau nefolositoare
- Suport şi încurajare de la alţi mebri ai grupului
- Exersarea comportamentelor într-un spaţiu securizat
- Învăţarea de modele de la alţi membri care au rezolvat o situaţie
- Dezvoltarea tehnicilor de socializare
- Învăţare prin imitaţie, fie a terapeutului, fie a altor membri ai grupului
- Autocunoaştere prin învăţare interpesonală
- Sentimentul de acceptare şi apartenenţă la grup
- Catarsis (eliberarea durerii, stresului sau sentimentului de vinovăţie)
- Costuri convenabile
Grupul are un scop specific.
Printe situaţiile în care se recomandă terapia de grup, se numără:
- Depresia
- Atacurile de panică
- Anxietatea (inclusiv socială)
- Obezitatea
- Durerile cronice
- Abuzul de substanţe
- Dobândirea de aptitudini sociale
- Furia
- Timiditatea
- Singurătatea
- Stima de sine scăzută
- Pierderea soţului/soţiei, copilului sau altei persoane apropiate (inclusiv sinucidere)
Membrii grupului pot veni cu idei despre felul în care să gestionaţi o situaţia dificilă sau să vă îmbunătăţiţi viaţa, motiv pentru care vă veţi simţi confortabil, de-a lungul drumului. Faptul că vorbiţi şi că îi ascultaţi pe alţii vă poate ajuta să vedeţi problemele în perspectivă. În plus, ascultându-i pe ceilalţi vorbind depsre situaţia lor, veţi realiza că nu sunteţi singur. Pentru că suntem diferiţi, vedem lucruile din perspective diferite. Observând felul în care alţii abordează o situaţie şi fac schimbări pozitive, veţi descoperi nenumărate strategii pentru a vă rezolva situaţia. De asemenea, veţi beneficia de suportul psihoterapeutului care vă va învăţa strategii de a gestiona diverse situaţii.
Grupul poate fi închis sau deschis. În grupurile deschise, participanţii se pot alătura oricând. În grupurile închise, participanţii încep terapia în acelaşi timp.
Confidenţialitatea
Nu există nicio garanţie în privinţa intimităţii atunci când împărtăşim situaţia noastră cu alte persoane, astfel că este indicat să apelăm la bunul simţ când este vorba de divulgarea infrmaţiilor personale. Ţineţi minte că nu sunteţi singurul care îşi spune povestea. Grupul lucrează eficient atunci când există deschidere şi sinceritate între participanţi.
Deşi nu se cunosc la început, membrii grupului vor începe, în scurt timp, să îi vadă pe ceilalţi ca o sursă de suport valoroasă şi de încredere.
Pentru a programa o şedinţă, click aici.
Şedinţele online se desfăşoară pe Skype, Facebook sau WhatsApp.
Preţ şedinţă: 75 lei/persoană
Comentarii recente