Consiliere si psihoterapie

Supus sau dominator? Gesturi care ne dau de gol

supus sau autoritar, gesturi, limbaj non verbal

Ti-ai analizat vreodata gesturile? Te-ai intrebat cum te percep ceilalti? Ai o atitudine supusa sau autoritara? Felul in care reactionam poate diferi de la un context la altul si se poate schimba in functie de starea noastra de spirit dar, in general, este vorba de modul in care ne-am format si am fost educati de-a lungul timpului.

Important este sa inveti a adopta atitudinea potrivita in functie de context. La o intalnire de afaceri nu este intotdeauna indicat sa ai o atitudine submisiva, la fel cum in discutiile cu prietenii nu este bine sa pari autoritar, prin folosirea unor elemente de limbaj non-verbal care i-ar plasa pe ceilalti intr-o pozitie de inferioritate. Cunoscand semnificatia gesturilor tale, vei sti ce ai de facut pentru a crea o buna impresie si a dobandi succesul in relatiile interpersonale.

Ce atitudine adoptam?limbaj non verbal, limbaj gestual, supus, submisiv, autoritar
Atunci cand ne simtim agresati, avem tendinta de a adopta, in mod inconstient, anumite gesturi care ne pot da de gol. Daca ai un sef autoritar, stii bine ce vreau sa spun. Aplecam umerii in fata, tinem bratele aproape de corp, apropiem genunchii, sprijinim glezna de scaun, incrucisam picioarele si tinem barbia in piept, in dorinta de a evita atacul. Sunt convinsa ca ai vazut astfel de gesturi de nenumarate ori si poate chiar tu ai fost, la un moment dat, intr-o postura submisiva sau defensiva. Conform cercetarilor, cei care afiseaza mereu aceasta postura sunt lipsiti de incredere in sine. Nu iti spun ca e rau sa adopti un astfel de limbaj corporal, ci doar sa fii atent la circumstante, intrucat nu il poti folosi in orice ocazie. Daca seful este nemultumit de proiectul la care ai lucrat si iti adreseaza remarci acide, in niciun caz nu ar vrea sa te vada prea increzator, lafaindu-te in postura «cifrei patru», cu glezna piciorului drept sprijinita de coapsa stanga si, pe deasupra, cu ambele maini la ceafa. Aceasta este o pozitie care exprima autoritate si, in acest caz, ar fi considerat un semn evident de sfidare. In schimb daca, mergand pe strada, esti incoltit de un grup agresiv, nu te-as sfatui sa adopti postura submisiva, care va vorbi raspicat despre neincrederea in fortele proprii si, prin urmare, vulnerabilitatea ta.

Sa folosim sau nu «Rata moarta»?limbaj non verbal, limbaj gestual, rata moarta
O alta postura care vorbeste despre atitudinea ta submisiva este «Rata moarta». Ai observat, cu siguranta, ca, in timpul unei prezentari, cei care intarzie se strecoara printre randuri cu umerii aplecati si capul ascuns intre umeri, pentru a nu deranja audienta. Poate si tu ai fost in aceasta situatie atunci cand ai intrat intr-o sala de cinema cand filmul deja incepuse sau la un spectacol de teatru. Este o postura pe care o mai folosim cand mergem pe langa cineva care vorbeste sau pe care il admiram. Am intalnit-o, deseori, si la oamenii foarte inalti. Si este, totodata, o pozitie pe care subordonatii o adopta, de obicei, in fata superiorilor si care releva jocul de putere. Mare atentie! In intalnirile de afaceri este o manifestare inoportuna a limbajului non-verbal. Interlocutorul, fie el si necunoscator al unor subtilitati de acest fel, va percepe mesajul «Nu am incredere in mine» si te va considera un partener nepotrivit.

Gesturi care dezarmeaza
In momentul in care ne intalnim cu cineva cunoscut, avem tendinta de a ridica sprancenele atunci cand salutam. Este un gest de apropiere care, automat, atrage privirile, spre deosebire de coborarea sprancenelor care este perceput ca un semnal de agresivitate. Dar, ca intotdeauna, trebuie sa cunosti bine diferentele culturale si sa tii cont de cadrul in care te afli. In Japonia este considerat un mod nepoliticos de adresare, cu conotatii sexuale. Nu ai vrea sa te pui rau cu partenerul de afaceri facand ochi dulci sotiei sale cand, de fapt, intentiile tale sunt sincere.

Dar sa revenim pe meleagurile noastre. Gestul despre care am vorbit mai sus, desi face parte din categoria limbajului limbaj gestual, limbaj non verbal, zambet, gesturi care dezarmeazasubmisiv, va avea, intotdeauna, conotatii pozitive, la fel ca zambetul, de altfel. Semnalul transmis va fi : «Sunt sincer si deschis, nu am nimic de ascuns.» Poti incerca urmatorul experiment. Mergi intr-un mall si, in timp ce treci pe langa oameni, zambeste si ridica putin din sprancene. Iti garantez ca reactia lor va fi una pozitiva. Nu oricine stie ca zambetul are un rol important: acela de a dezarma interlocutorul. Chiar si in cazul in care cineva te supara, zambetul sau sincer si cald te imblanzeste putin, indiferent cate sentimente negative ai adunat.

Acum poti incepe sa testezi efectele gesturilor despre care am vorbit. S-ar putea sa ramai surpins. Spatele drept, capul sus si privirea inainte! Cum te trateaza ceilalti acum? Cum te simti in pielea ta? Parca este putin mai bine, nu-i asa? Data viitoare iti voi prezenta si alte gesturi de acest fel care te dau de gol. Dar, pana atunci, exerseaza si spune-mi ce rezultate ai obtinut. Astept comentariul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap